ÅSIKT

Överklassen är rolig!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi gör ett humorprogram med ett övergripande mål: att folk ska le, fnissa eller skratta när de tittar.

Vi har, som många andra, länge haft en förkärlek till att skämta om överklassen, överklassen i form av till exempel självutnämnda ”brats”, eller den kanske starkaste symbolen för detta, hovet. Inte nödvändigtvis för att vi har ett konkret budskap om det vi skojar om, men för att det helt enkelt är roligt. Överklassen är rolig! Därför tycker vi att det är viktigt att man får göra detta, att det inte ska finnas moraliska restriktioner om vilka man får skämta med. För det gör det väl inte?

Det står givetvis var och en fritt att tycka vad man vill om vår sketch i Pass på i ZTV förra måndagen, i vilken vi spelade rollerna av prinsessan Madeleine och hennes gynekolog. Den handlade kort om hur prinsessan gick på rutinundersökning och doktorn hittade ett shot-glas i hennes slida. Barnsligt? Antagligen. Elakt? Lite kanske. Skandal? Tydligen. Varför? Ingen aning!

Uppståndelsen var och förblir för oss en gåta. Vi har producerat ett stort antal sketcher av olika slag vid det här laget, där vi skojat så mycket hårdare med andra offentliga personer än vi gjorde med prinsessan Madeleine.

Vi har lurat Maud Olofsson, intervjuat henne iförd barnkläder (Maud alltså), vi har filmat Robinson-Robban med dold kamera, vi har med grova tics i ansiktet intervjuat Jan Guillou. Inte vid någon av dessa sketcher skrevs det en endaste rad. Sedan åker vi ut till en husläkarmottagning i Fruängen, drar en läkarrock över en av oss och lägger den andra i en gynekologstol och hävdar att han är prinsessa: och plötsligt händer det saker.

Folk blir arga, upprörda, hovet ”rasar”. Åsa Mattsson frågar i Aftonbladet Kvinna vad man kan hitta i våra rövar. (Det undrar i och för sig vi också.) Men nyfikna som vi är undrar vi givetvis, hade hon undrat det om föremålet för vårt skämt hetat Big Brother-Linda? Eller om vi hade dragit fram glaset ur Tomas Brolins rumpa?

Får man skoja hur som helst, med vem man vill, med några få exklusiva undantag? I sådana fall är vi tacksamma mot den som faxar oss en lista på vilka personer som står under detta speciella beskydd. Faxnumret är 08-598 598 90.

Peter Magnusson , David Hellenius (Programledare för programmet Pass på i ZTV)

ARTIKELN HANDLAR OM