ÅSIKT

Det krävs en Marshallplan för Irak

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om en månad eller två kommer kanske kriget i Irak att vara slut. Det innebär att det irakiska folket för första gången får en ärlig chans att bygga ett demokratiskt samhälle.

En sak är säker, de kommer aldrig att lyckas utan ett omfattande internationellt stöd och internationell närvaro under lång tid framåt. Det kommer att krävas en Marshallplan för Irak, liknande den som återuppbyggde och demokratiserade Europa efter andra världskriget.

I den svenska debatten diskuteras främst om kriget har stöd i folkrätten eller inte. Men kriget pågår, oavsett vad proffstyckare och vänsterpolitiker har för åsikt. Det vore betydligt bättre med en diskussion om återuppbyggnaden av Irak, snarare än den gamla vanliga nostalgitrippen till Olof Palme.

Följande bör göras:

1. När USA avsatt regimen i Bagdad bör de amerikanska trupperna så fort som möjligt lämna Irak. Då kommer Bushs armé att ses som befriare. Om amerikanerna däremot stannar kvar så kommer de att ses som ockupanter och kolonisatörer av invånarna. USA:s track-record i regionen är inte det bästa och därför bör FN och EU ta över stafettpinnen från Bush och Blair.

2. EU och FN bör upprätta en Mar-shallplan för Irak. Det handlar om såväl infrastruktursatsningar som bistånd för att arrangera val, skapa fri press och demokratiska institutioner. Det krävs psykiatrer, läkare och frivilliga för att hjälpa en lidande och mentalt påfrestad befolkning efter årtionden av diktatur. De mänskliga sköldarna och de andra som inte velat ha bort Saddam bör inte engagera sig alls i återuppbyggnaden eftersom irakierna inte skulle lyssna på dem.

3. Svenska regeringen bör redan i dag ta initiativ till en stor givarkonferens för en Marshallplan för Irak. Låt den ledas av Kofi Annan, vettiga exilirakier och Romano Prodi. Eftersom regering och stödpartier sänker biståndet i stället för att höja det så blir det svårt för Sverige att bidra ekonomiskt. Men pengar går att få fram genom en växling i budgeten. En försäljning av statliga vansinnesprojektet Teracom skulle ge några miljarder kronor, vilket skulle vara en grundplåt.

4. Ge omgående uppehållstillstånd till de 6 000 utvisningshotade irakiska flyktingarna som finns i Sverige. Använd också de diplomatiska kanalerna i EU för att sätta press på Turkiet att inte föra krig mot kurderna i regionen.

5. Att stödja Irak får inte innebära att styra Irak. Så fort som möjligt måste irakierna själva ha kapacitet att styra sitt land. Det innebär att det måste finnas en tidsplan för när fria val ska arrangeras, när en konstitution som stadgar folkets rättigheter gentemot makten ska antas och inte minst möjligheten för irakier i exil att så smärtfritt och enkelt som möjligt kunna återvända och hjälpa till i återuppbyggnadsarbetet.

Fredrik Malm (Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet)