ÅSIKT

Sparka inte på oss som ligger

Foto: KRISTER HANSSON
Protesterar Elisabeth Sandberg uppmanar alla sjukskrivna och arbetslösa att skriva till regeringen för att protestera mot besparingarna.
DEBATT

Det kom ett brev till Aftonbladet Debatt från Elisabeth Sandberg, långtidssjukskriven och förtvivlad. Hon skrev: Regeringen sparkar inte undan benen på oss med de nya förslagen till försämringar i sjukförsäkringen. I stället sänker de oss helt och hållet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är lätt att sparka på den som redan ligger. Och många av oss både sjukskrivna och arbetslösa ligger redan, bokstavligt talat. Regeringen sparkar inte undan benen på oss med de nya förslagen till försämringar i sjukförsäkringen. I stället sänker de oss helt och hållet.

Vi riskerar att förlora flera tusen kronor i månaden på att inte få högre ersättning än a-kassa. Inte nog med att vi är sjuka och saknar ork att protestera. Vi oroar oss dessutom ständigt för framtiden. Ska vi bli friska nog så att en arbetsgivare vill ha oss? Ska pengarna räcka till det nödvändigaste? Ska våra barn slås ut innan de hinner skaffa sig en bra utbildning och kan börja försörja sig själva?

Vi är en tacksam grupp att attackera, fysiskt och ekonomiskt oförmögna. Vi kommer från många olika yrken och har många olika diagnoser. För oss finns ingen naturlig gemenskap eller samlingsplats.

De allra flesta av oss älskade våra jobb, gemenskapen där och det att få göra något viktigt, att klara sig själv, att behövas. Och alla älskade vi att vara friska.

Vi har straffats dubbelt och har redan i dag svårt att hålla näsan över vattnet. Det är dyrt att vara sjuk.

Vem ska föra vår talan? Jag är rädd att vi är lika oönskade av våra fackförbund som av politikerna. Vi är ett stort och ständigt växande problem, som tack och lov för dem har varit snälla och hållit tyst.

För många av oss är det fysiskt omöjligt att delta i demonstrationer och debatter. Själv är jag ensamstående tvåbarnsmamma, utbränd och med två kroniska sjukdomar.

Trots allt som drabbat mig har jag ändå hittills alltid rest mig på nio, liksom en osmart boxare. Jag går bara inte att bli av med, även om det vore mest praktiskt för vår hårt ansträngda sjukvård, kommun och regering.

All min kraft går åt till att jaga tider i sjukvården, att ta hand om mina barn och att försöka hitta ny bostad eftersom den jag har gör mig sjuk. Så egentligen orkar jag inte skriva det här, än mindre dra i gång någon aktion.

Det är klart att socialdemokraternas besparingar ska slå mot oss och inte till exempel de utarbetade småbarnsföräldrarna, som tack vare maxtaxan kan jobba ännu mer och betala ännu mer i skatt.

De är många fler röster än vi. Men vi är trots allt mellan 70 000 och 85 000 och en hel del av oss lägger nog aldrig mer sin röst på socialdemokraterna om det senaste sparförslaget i sjukförsäkringen går igenom.

Starke björnen Bamse säger till sina svaga vänner: ”Visst är vi små, men vi är många och tillsammans blir vi starka.” Låt oss visa att det stämmer! I ett rättvist samhälle ska alla bördor inte fördelas lika. De ska fördelas efter hur mycket var och en orkar bära.

Skicka e-mejl eller vykort till statsminister Göran Persson och socialminister Lars Engqvist.

Adressen till båda är:

Statsrådsberedningen

103 33 STOCKHOLM

E-mejl till Göran Persson är:

[email protected]

E-mejl till Lars Engqvist är:

[email protected]

Skriv så här: ”Jag protesterar mot förslaget om sänkt sjukersättning för arbetslösa. Sparka inte på dem som redan ligger!”

Underteckna med namn och adress.

Elisabeth Sandberg (50 långtidssjuk och arbetslös)

ARTIKELN HANDLAR OM