ÅSIKT

Man blir så jävla trött

DEBATT

Gudrun Schymans inlägg (AB 17 april) är ett sorgligt hopkok av farliga insinuationer, utropstecken och märkliga slutledningar.

Vad som gjort Schyman så upprörd är att en tingsrätt friat två män som anklagats för våldtäkt. Schyman berör inte med ett ord möjligheten att de är oskyldiga. Deras skuld förutsätts. Man ser heller inte tillstymmelse till reflektion över den grundläggande principen om att priset för en rättsstat är att även skyldiga ibland måste tillåtas gå fria. Istället skriver hon att ”övergreppets dramaturgi som innebär att det är snudd på omöjligt för kvinnor att försvara sig och att ingen man ska kunna ställas till svars”. Med andra ord ett totalt underkännande av det svenska rättsväsendet. Samma rättsväsende som nyligen tillerkände Schyman själv ett rejält skadestånd efter en kränkning av sexuell karaktär. Man blir så trött.

I Sverige kräver vi att det finns övertygande bevisning innan vi straffar människor. Även om de råkar vara män. Ibland ljuger även målsägande, ibland håller inte bevisningen. Det kan finnas tragiska anledningar till att bevisning inte gått att säkra. Trasiga brottsoffer som inte kan klart redogöra för vad som hänt, till exempel. Men det kan inte vara en anledning till att sänka beviskraven. Det finns nämligen bara ett alternativ till att upprätthålla oskuldspresumtionen. Att offra oskyldiga.

Om vi ska vara trogna rättsstatens ideal så går det inte att undkomma att brottsoffer tvingas genomgå ytterligare en plågsam upplevelse i domstolarna. Det enda vi kan göra är att underlätta domstolsupplevelsen så mycket som möjligt.

Men sådana aspekter av rättsväsendet bryr sig inte Schyman om. Istället slänger hon ur sig svepande anklagelser om att rättsväsendet präglas av ett patriarkalt, strukturellt förtryck. ”Strukturellt förtryck” är ett finurligt argumentationsgrepp, eftersom det inte förpliktigar till något. Det är ett påstående som aldrig går att motbevisa. För att Schyman har ett remedium mot förtrycket är tydligt: Det ska vara lättare att få misstänkta dömda. Även när bevisningen sviker. Man blir så trött.

Det är alltid mycket bekvämare att kritisera än att föreslå något konstruktivt. Man blir så jävla trött.

Mårten Schultz, jurist

Fel i bildtext

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.