ÅSIKT

Kadhammar sover med fienden

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sommelius satt på "sin kammare och gissade", skrev Peter Kadhammar på Aftonbladet Debatt 15 maj. Han själv var där på plats som en av de journalister som "sov med fienden", som inbäddad reportrar - om man nu betraktar den ena partens stridande militär som "fiende" ur journalistiskt perspektiv.

Mina reflexioner här på Aftonbladet Debatt den 25 april handlade om bilderna av statyfällningen på Paradistorget i Bagdad. Jag menade, och menar, att det finns starka skäl att tro att bilderna inte var vad medierna fick oss att tro.

Det här var ingenting som det minsta liknade Berlinmurens fall, vilket ofta hävdades.

Torget var avspärrat av stridsvagnar och de "jublande Bagdadborna" var sannolikt speciellt dittagna eller insläppta av amerikansk militär.

Minns att dagen innan statyfällningen hade amerikanerna haft så stora problem med civila och med medier att en stridsvagn med berått mod sköt rakt på det hotell där merparten av journalisterna bodde, varvid flera journalister dödades.

Statyfällningens mediemanipulation innebar att amerikanerna till slut fick exakt vad man ville, bilder på vad som såg ut som "ett befriat folk" - bilder som motiverade "det goda kriget".

Det där satt jag på min kammare och funderade på, efter att under ett drygt decennium varit engagerad i frågor om propagandakrig och mediemanipulation.

Jag stödde mig också på uppgifter från Robert Fisk, på plats i Bagdad och inte nerbäddad.

I början av maj uttryckte John MacArthur, utgivare för amerikanska Harper"s Magazine liknande tankegångar, i en intervju för Reuters. MacArthur är propagandaexpert och skrev efter förra Irakkriget "Second front: Censorship and propaganda in the Gulf war".

Nu menade han om bilderna på statyfällningen: "Det var absolut ett för fotograferna arrangerat evenemang, som gjort för Bushs kampanjfilmer för att bli omvald som president. CNN, MSNBC och Fox svalde det." Svalde också Peter Kadhammar det?

Behovet av bilder på jublande Bagdadbor var stort redan före statyfällningen. Brittiska Evening Standard (upplaga 400 000 ex) hade samma dag, den avgörande 9 april (men före statyfällningen), över förstasidan rubriken "Jubel på Bagdads gator: FRIHET" och så en bild på jublande människor.

Nu avslöjar mediegranskande The Memoryhole övertygande att bilden ifråga är en klumpigt gjord bildmanipulation med Photoshop eller liknande.

Sören Sommelius (kulturskribent)