ÅSIKT

Tatu bryter alla tabun

Foto: UNIVERSAL MUSIC
Tatu, den ryska duon Julia Volkova och Lena Katina, har på kort tid nått stor framgång. Ofta är det dock snarare deras uppträdande än deras musik som står i fokus för uppmärksamheten.
DEBATT

Ryska popduon Tatu har rört om ordentligt i Eurovision-grytan. Men vilka är de? Och varför provocerar de oss i väst så oerhört?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

– Politisk korrekthet är för ryssarna något amerikaner gör. I Ryssland ifrågasätter man saker och ting mer radikalt, förklarar den tyske journalisten Hermann Scholz.

Som alltid ställer ryska duon Tatu till med mycket ståhej. Så här mycket uppståndelse har det inte varit runt Eurovision song contest på länge. Organisationen hotar: om den ryska duons uppträdande skulle bli för provokativt, kan man gå ur direktsändningen och visa en repetitionsvideo i stället. Redan under repetitionerna blev Tatu nästan uteslutna på grund av sina dumma påhitt. De hotar med att deras uppträdande kommer att leda till uppror, och på en presskonferens beklagar de sig över den dåliga organisationen.

Tatu har förvandlat tävlingen, precis som de förvandlar allt annat de berör, till ett stort mediaspektakel. För vissa leder det till kalla kårar av fasa, medan andra blir begeistrade och njuter av det som ett upprop till revolution. Och alla kommer att titta på.

Utan bilden av vågade lesbiska tonåringar vore Tatu förmodligen bara hälften så framgångsrika.

Tatu är ett fenomen. Den ryska duon Julia Volkova och Lena Katina utlöser euforiska skrikorgier bland sina fans och häftiga diskussioner på internet, både i väst och i öst. Deras stora genombrott kom med videon till låten ”All the things she said”. I videon kysser de varandra passionerat i regnet. Den motsägelsefulla kopplingen mellan oskuld och sex, tonåringarnas dröm om den stora kärleken, att vara outsider och att hävda sig med öppet presenterad erotik och demonstrativa tabubrott gav Tatu internationell framgång på väldigt kort tid. Duons musik är professionellt producerad och fastnar lätt. Nästa krassa tabubrott är redan planerat: deras nästa video ”Simply motions” visar tydligt en onanerande Julia i badkaret.

Huvudet bakom gruppen, producenten Ivan Shapovalov, reagerar på alla anklagelser om att han skulle fördärva ungdomen med upplysningen att Tatu bara visar verkligheten. Shapovalov har dock aldrig gjort någon hemlighet av att gruppens image följer ett noggrant kalkylerat koncept.

Den utbildade psykologen hade enligt egen utsago idén att grunda en musikgrupp med teenie-sex-element. Sedan valde han Lena och Julia för att förverkliga idén. Men utan bilden av vågade lesbiska tonåringar vore Tatu förmodligen bara hälften så framgångsrika och med all säkerhet inte så kända.

Shapovalov har insett att bra musik i bästa fall garanterar en mödosam och långsam väg uppåt i musikbranschen. Han försörjer journalisterna med skandaler, journalisterna gör honom tjänsten att skriva om dem, för att de vet att dessa skandalhistorier säljer. På så sätt skvallras det jämt och ständigt om Tatu och försäljningssiffrorna hålls uppe.

Flickorna själva svarar på frågor om sin sexuella läggning ena gången si, andra gången så. Bara för några veckor sedan förnekade de häftigt att ha något intresse av schlagerfestivalen. Sedan följde en oklar urvalstävling i den statliga tv-kanalen ORT, och Tatu korades till Rysslands representanter i Riga.

I dag pratar Tatu om uppträdandet i schlagerfestivalen som om det handlade om en patriotisk mission, och den ryska allmänheten står förenad bakom de två som representanter för rysk kultur. Åter en gång står ”de våra” mot västvärlden.

Den ryska folksjälen ser ändå västvärldens föraktliga blick överallt: Ryska fotbollslag diskrimineras i internationella sammanhang, ryska skönhetsdrottningar fråntas titeln och ryska skidstjärnor anklagas för dopning. Nu ska åtminstone Tatu visa västvärlden vad ryssar kan åstadkomma.

En bytesaffär: duons framgång ska förse landet med det sedan länge efterlängtade internationella erkännandet, därför omfamnar landet officiellt de två flickorna som sina förlorade döttrar. I Ryssland var Tatu inte oomstridda.

Homosexualitet är ett absolut tabu i landet. Om pedofili pratas det inte. Tatu bröt med dunder och brak in i detta pryderi. Det är det autentiska med duon. Julia och Lena är båda 18 år gamla, de tillhör första generationen i Ryssland som växte upp utan någon kontakt med det gamla socialistiska systemet. Inga pionjärer, ingen komsomol, ingen marxism-leninism på universitetet. I stället friheten och möjligheten att resa. Denna generation har upplevt kapitalismens realitet i Ryssland, den extrema fixeringen på det materiella, framgångar för dem som ignorerar och manipulerar lagarna.

De har dragit sina egna slutsatser, och de har kommit fram till mer radikala slutsatser än sina jämngamla i väst: lita bara på dig själv eller den du älskar; gör det du vill, det spelar ingen roll vad de andra säger, fördömer de det, bara bra, då vet du att du gör rätt.

Detta är det specifikt ryska med Tatu: i väst respekterar man alltid gränserna för det politiskt korrekta, även om man överskrider dem. I Ryssland ifrågasätter man saker och ting mer radikalt, bryter med alla tabun. Politisk korrekthet är för ryssarna något amerikaner gör. För den ryska allmänheten var Tatus offentliga presentation av homosexuell kärlek en chock. Om nu alla barriärer faller, varför då inte också den angående barnsex?

Sedan kan man också glömma allt det och helt enkelt bara lyssna på musiken. Förresten lär Julia ha problem med rösten, därför behövs det för uppträdandet i Riga uppbackning genom den tredje sångerskan Katja Netshajeva.

Offentligt bryr sig inte Tatu om, om de vinner eller inte.

Vinner de inte, står ryska allmänhetens dom redan fast: då har helt enkelt väst diskriminerat ryssarna än en gång.

Hermann Scholz (Tysk tv-journalist baserad i Moskva Arbetar just nu på en dokumentär om Tatu)

ARTIKELN HANDLAR OM