ÅSIKT

EMU-försöket är dödsdömt

DEBATT

Vi måste säga nej till EMU. En valutaunion utan gemensam politisk ledning kommer inte att fungera.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det menar Per-Olof Eriksson, f d koncernchef i Sandvik.

– Det är smärtsamt att leva inom ett system som inte har förutsättningar att fungera, skriver han.

Foto: AP
KRONAN BÄTTRE Sverige skulle må bättre av att låta kronan anpassa sig till euron och dollarn. EMU har inga förutsättningar att lyckas, menar Per-Olof Eriksson.  

”Att försöka köra hela Europa med EN valuta reglerad från Frankfurt är lika dumt som att försöka reglera temperaturen i Sveriges alla bostäder (från Skåne till Lappland) med EN termostat placerad i Örebro.” Liknelsen är knyckt från komikern Ronny Eriksson. Den är mycket slående.

Temperaturen i EU:s olika länder varierar betydligt. Av olika skäl har Tyskland hamnat i Norrland. Det ekonomiska klimatet är kallt och de skulle behöva hjälp med att få upp ”värmen” medan Spanien och Irland har det varmare än Skåne och riskerar överhettning (inflation).

När Tyskland försöker elda i sin egen braskamin tar bränslet slut (otillåtet stort budgetunderskott) och EU hotar med att straffa dem för att de ”förstör miljön”. I Spanien tycker man kanske fortfarande att det är varmt och skönt men det är det ju som bekant i början när man kissar på sig ?

EG (och Efta) hade en gemensam idé: låt kapital, varor, tjänster och människor röra sig fritt inom Europa. Detta är en utmärkt metod för att åstadkomma en ”temperaturutjämning” i Europa (ekonomiskt och politiskt) men det kommer att dröja några generationer innan vi nått så långt att det är dags att tänka på gemensam valuta igen (dagens EMU-försök har då dött för länge sedan).

Hittills har vi uppnått att kapitalet och många varor rör sig tämligen fritt men tjänsterna tenderar att bli lokala och inom Europa (knappast ens inom det egna landet) flyttar nästan ingen människa på grund av arbetslöshet.

Det är långt kvar innan vi fungerar som inom USA. Jag känner inte till något exempel på att en valutaunion fungerat om man inte har gemensam politisk ledning och det finns knappast något land i Europa som är berett att ge upp sin egen politiska styrning.

Det är mycket smärtsamt att försöka leva inom ett system som inte har förutsättningar att fungera och sedan ännu värre när det brakar samman (jämför Argentina senast).

Nej, låt oss lugnt avvakta tillsammans med England och resten av världen. Cirka 60 procent av vår handel sker med länder utanför EU och vi mår bra av att vår krona får anpassa sig någonstans mellan euron och USA-dollarn.

Osäkerhet om valutakurser får vi hur som helst. Alla har rätt att ha såväl dollar- som eurokonton och man kan för en kostnad som är mindre än en promille säkra kursen hur långt som helst.

Skulle däremot vårt kostnadsläge hamna fel med 5-10-15-20 procent när vi är inlåsta i ett valutasystem så dör företagen eller flyttar från Sverige och driver upp arbetslösheten. Vi lärde oss en dyr läxa 1992 och Sverige är tillsammans med Finland det land som skött ekonomin bäst under 1990-talet – trots att vi står utanför EMU.

Vi får väl se hur långt minne det svenska folket har. Det kommer att synas på växelkursen om vi börjar missköta oss igen och det är en påminnelse alla behöver, speciellt politiker som vart fjärde år skall charma sina väljare och då kan bli lättsinniga.

Låt er heller inte luras av Perssons påstående att vi skulle få lägre räntor om vi är med i EMU. Det har redan varit åt båda hållen under den korta eurotiden och i längden beror det på vem som hanterar inflationen bäst.

Till sist: ett JA nu är oåterkalleligt. Vi tvingas vara med till det oundvikliga slutet. Ett NEJ kan vi ompröva när som helst. Det har ju Persson lovat!

Per-Olof Eriksson

tidigare koncernchef

i Sandvik