ÅSIKT

Ställ krav på porrfria hotell, riksdagsmän

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Porren är en miljardindustri som tjänar pengar på andras utsatthet. Därför måste porren aktivt bekämpas. Det ska ske på olika sätt. En konkret åtgärd är att uppmana hotell och konferensanläggningar att avstå från tv-kanaler som visar porr.

Naturligtvis bör Sveriges Riksdag vara ett föredöme när det gäller jämställdhet. Även som enskild politiker och företrädare för riksdagen är det viktigt att vara ett föredöme. Därför måste vi vid resor kunna välja hotell och konferensanläggningar där det inte finns porr i tv-utbudet.

För att det ska fungera vid bokningar måste det skrivas in i upphandlingsreglerna att man ska välja en anläggning som inte har porr i sitt utbud. Men till min stora förvåning kan jag konstatera att riksdagen har nonchalerat den här frågan när man har gjort en ny upphandling av resebyrå.

Riksdagens nya resebyrå American Express/Nyman & Schultz frågar oss ledamöter om alla möjliga önskemål som vi kan tänkas ha – alltifrån fönsterplats på flygplanet till IT-anpassat hotellrum. Allt i den vällovliga avsikten att ge mig så bra service som möjligt.

Men i detta jämställdhetens tidevarv kan tydligen inte en modern resebyrå tänka sig att kunderna också kan ha som önskemål att få ta in på ett porrfritt hotell.

Jag tycker det är genant att den resebyrå som har fått riksdagens förtroende inte kan tillgodose det önskemålet. Det är lika genant att riksdagens förvaltning inte har ställt det kravet.

Det blir bakläxa

både för riksdagen och resebyrån. Sätt er ner en gång till och komplettera det avtal ni har skrivit. Ett tips: Till er hjälp vid den nya förhandlingen kan ni ta den utmärkta skriften ”Boka porrfritt”. Den är utgiven av ROKS, Riksorganisationen för Kvinnojourer och Tjejjourer i Sverige, och redovisar ett stort antal hotell och konferensanläggningar över hela Sverige som har ett porrfritt tv-utbud.

Carina Hägg (riksdagsledamot för socialdemokraterna)