ÅSIKT

Hjälp de män som är rädda för livet

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sommar. Semester. Nu ska det vilas! Och det gör man bäst genom att pyssla med sitt, ta hand om sin egen lilla trädgård. Jag måste bygga om garaget, måla staketet? och takpannorna. Takpannorna! Nu ska de som gjort sitt bort, dit med nya! Tänk vad man hade gått och retat sig på de där gamla takpannorna om man inte bytt ut dem. Så kan man ju inte ha det. Det hade gått en på nerverna. Nerverna! Och nu kom jag på det, jag måste göra upp ett semesterschema, häcken! Häcken ska tas bort och planteras om.

Stranden! Hoppas vädret blir fint och att vi slipper oljebälte? aha! Där kom jag på en sak till, måste köpa nytt snickarbälte! Men tillbaka till stranden, bad! Damer i bikini! Man blir fan lite påverkad av alla dessa halvnakna kroppar. Hmmm, bäst att frugan ser upp. Det kan bli ofta i sommar, kanske till och med ett par nedslag i veckan. Man får inte glömma bort erotiken, det är den som är livets krydda. På sommaren kan man testa lite nya grejer, har sett en del intressanta grejer på TV1000. Om frugan orkar förstås, tvättning, strykning, barn, matlagning och solrosorna måste skötas. Det är det ingen annan som kommer och gör åt en. Prioritering!

Känner du igen den här mannen? För det är oftast en man. Visst är det synd om honom? Han tickar på överallt i vårt avlånga Luther-land, ett land där modeorden ”utbränd” och ”stress” skräms, brukas och missbrukas i alla möjliga sammanhang, och oftast är det samhälle och arbetsgivare som får skulden, men skulden är fanimej lika mycket hans egen! Ety; När han är ledig, har semester, har möjligheten, friheten att själv bestämma över sin tid, skulle kunna ligga i hängmattan och läsa en bok, dricka saft ur sugrör med sina barn, lyssna på tystnaden, känna efter hur det känns att finnas och ta varje dag som den kommer, vårda den som den dyrbara gåva den är, vad gör han då?

Jo, målar, lagar tak, planerar, tvättar bil, spelar trädgårdmatchen (minst ogräs i rabatten vinner)? för han är livrädd för att göra ingenting, livrädd som i rädd för livet! Han behöver din hjälp, han gör faktiskt det, träffar du honom säg så här: ”Du har semester nu, relax gubben, alla dessa dagar är livet och det kommer ingen repris, du behöver mer av det du kallar ingenting, annars är risken att du kommer att ägna dina sista dagar åt att brottas med insikten om att du missade någonting.” Det är möjligt att han kommer att tycka att du är en flummig jävel, men den risken är du som medmänniska bannemej skyldig att ta.

Nä, nu har jag inte lust att sitta här och skriva längre, grabben och jag ska ut i trädgården och lira boll, vi gör mål mellan gungorna och hängmattan.

Micke Vestlin (Författare)