ÅSIKT

Säg ja – och öppna Sverige

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ska vi gå med i euron och göra något konkret för att öppna upp Sverige för omvärlden?

Låta det bli lättare för nya människor, nya varor, nya företag, nya influenser att nå oss? Och samtidigt göra det lättare och mer självklart för svenska medborgare och småföretagare att söka sig utanför Sveriges gränser?

Ja, jag tycker det. Som liberal och som internationalist.

Om detta och om hur jag nu är övertygad om att min initiala nej-linje i folkomröstningen var fel, skrev jag i Aftonbladet den 7 augusti.

Mattias Svensson på Medborgare mot EMU skriver i en replik att jag levererar ”floskler och felaktigheter”.

Men en känsla och en övertygelse kan väl inte i sig vara ”felaktig”, även om den är nyvunnen? Det måste vara tillåtet att ändra sig när man möter bättre argument och kommer till en djupare insikt!

EMU är ett politiskt projekt, vilket Mattias vänder sig emot, så övertygad nyliberal han är. Jag kanske är mer praktiskt lagd och inser/anser att vi måste använda politiken för att göra Sverige, Europa och världen friare och därmed mindre politisk.

Det finns liksom ingen annan väg. Att ”vänta och se”, som nejsidan predikar till tjatighet, är ett negativt och passivt förhållningssätt som inte passar mig som radikal liberal. Jag vill ha mer öppenhet och mer förändring NU! Därför tycker jag att vi ska rösta ja.

Christian Gergils (grundare av det nyliberala nätverket Frihetsfronten och tidigare redaktör för tidningen Nyliberalen.)