ÅSIKT

Jag ser ”Lilja” varje dag – i Egypten

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Aftonbladet 12 augusti.

Sedan två år arbetar jag för ett hotell i Hurghada i Egypten och i två år har jag sett många hundra unga flickor och i vissa fall pojkar komma hit från Moldavien, Baltikum och Ryssland. De checkar in på hotell där de får ett par dagars lugn innan de förs till Sharm El Shejk. Där transporteras de över gränsen till Israel där prostitution och total livegenskap väntar.

Här på hotellet har vi försökt det mesta. Vi har beslagtagit deras pass när de ankommit och meddelat att de får passen åter på flygplatsen. Men smugglarna i öknen kräver inga pass, så efter ett par dagar är rummen tömda och flickorna försvunna. Vi står kvar med pass som aldrig kommer att hämtas ut. I passen finns bilder på unga människor som aldrig hörs av igen.

Myndigheterna här i Egypten försöker också göra vad de kan genom att bland annat kräva pass på båtturen över till Sinai, men det har bara ökat trafiken direkt till Sharm El Shejk.

Vid ett tillfälle på två år har vi lyckats med att få en grupp på åtta flickor och en pojke att återvända. Problemet är att de är så fyllda av drömmar och förhoppningar att de ser alla försök att få dem att återvända som hot. De ser människosmugglarna som sina räddare, som ska ta dem från ett hopplöst liv till en tillvaro fylld av äventyr och inte minst stora inkomster.

De har redan gjort sitt beslut och att få dem att inse vad de är på väg mot är inte möjligt. De vill så gärna tro att ett nytt ljusare liv väntar dem.

Det är med andra ord omöjligt att stoppa människosmugglingen när den väl startat. Gränsvakterna lyckas förstås fånga in en och annan grupp, men öknen är gigantisk och hundratals slinker igenom. Det enda som kan stoppa denna fruktansvärda handel med människor och deras liv är attityderna i Israel. Just nu är detta ett problem som inte berör israelerna själva. Det är inte deras anhöriga som prostituerar sig. Det är fattiga människor utifrån som i de flestas ögon erbjuds ett bättre liv i Israel.

Lukas Moodyssons film kan inte stoppa detta, men den kan påverka. Den kan starta en debatt om något som många helst inte vill se, än mindre prata om. Och jag tror att det var just därför Lukas gjorde den här filmen.

Lukas Moodysson, din protest mot Israels hantering av palestinierna är riktig och jag stödjer den till fullo. Men den har en ytterst liten effekt. Låt israelerna se Lilja 4-ever och låt filmen skapa debatt i den fråga den var avsedd för. Låt israelerna se det de inte vill se.

Fredrik Weslien ( Hurghada Egypten)