ÅSIKT

Får fula flickor nå framgång?

DEBATT

I tisdags hyllade flickfotografen Bingo Rimér alla som viker ut sig. I dag får han mothugg av Kristina Thulin och Jenny Östergren. Bingo fattar ingenting, skriver de. Att se kvinnor som sexiga kroppar som ska visas upp leder till prostitution och våldtäkter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
BIMBOBILDER? Bingo Rimér har inte fattat någonting, tycker Jenny Östergren och Kristina Thulin. Hans synsätt leder i slutändan till prostitution, våldtäkt och trafficking, skriver de.

För tre år sedan skrev vi boken ”Bimbobakslaget” där vi ville undersöka bilden av kvinnan i media. Vi ville ta reda på hur idealet såg ut och vem som låg bakom det. Vi intervjuade redaktörer, reklammakare, tv-producenter och fotografer, däribland dig, Bingo. Vår förhoppning var då att den nya generationen unga kvinnor skulle genomskåda dessa förtryckande krav på ”kvinnlighet” som dikteras av företrädesvis män i reklam och medievärlden och som låter någon annan tjäna pengar på dem.

Men sorgligt nog blir det bara värre och värre. I dag faller det knappast någon in att ställa sig i kön till uttagningen av Fame Factory utan en kropp som skulle passa på H & M:s stortavlor.

När såg vi en ny kvinnlig programledare som inte skulle kunna plåtas näck för någon grabbtidning vilken dag som helst, om de nu fick för programledningen? Och vilka är det som får skivkontrakt?

Tyvärr tvingas vi också konstatera att inte mycket har hänt i debatten. Dina argument, Bingo, faller lika platt nu som då. Du påstår i ditt inlägg att ”många av tjejerna som väljer att ställa upp i killtidningar ser – och känner – det som en aktiv självständighetsförklaring”.

Men vem är det som dikterar idealet? Hur självständigt är det att flina upp sig framför en kamera med det enda syftet att killar som tittar ska tycka att man är sexig?

Fortfarande tycks du inte ha fattat att det inte har någon betydelse vem det är som exponerar sig. Utvik blir inte till någonting bra bara för att kvinnor som Madonna och Lena Olin gjort det. Att vika ut sig är alltid ett uttryck för att man gett upp sin självständighet och bestämt sig för att acceptera gubbsjuka och objektifiering av kvinnor, acceptera ett ideal som utgår från kommersiella värden snarare än den egna viljan och förutsättningarna.

”Killar i min generation (70-talister) vet och vill att tjejer som är sexiga samtidigt kan vara både smarta och framgångsrika”, skriver du. Men får vi vara fula, gamla, plattbröstade och feta och ändå bli lika framgångsrika som den manliga delen av befolkningen?

”I friidrotts-VM om några dar kommer killar och tjejer springa och hoppa och visa exakt lika mycket hud som Charlotte. Så ser världen ut.”

Ja. Dessvärre går inte ens idrottskvinnorna fria från objektifieringen. Deras kroppar är inte enbart fysiska konstruktioner för att hoppa högt och springa fort, utan sexiga annonstavlor som ska dra blickarna till sponsorbudskapen. Men det finns en avsevärd skillnad i varför de väljer att ha lite kläder på sig: de utför en idrott som kräver det.

”Det finns så mycket viktigare saker att moralisera över”, skriver du. Vi tycker inte heller att man ska moralisera över dem som låter sig plåtas utan kläder. Big Brother-Linda använder sig av ett av de mer framgångsrika medlen för en kvinna att slå sig fram i offentligheten. Det är det som är så sorgligt (ur det perspektivet borde vi kanske låta staten subventionera plastiskkirurgi för att ge alla kvinnor samma förutsättningar oavsett naturens gåvor. Penisförstoringar kunde också ingå eftersom männen uppenbarligen också börjar slå sig in på utviks-arenan.)

Vi ger oss inte på de kvinnor som är längst ner på skalan och redskap för andra som vill tjäna pengar, produkter för dem som har makten att diktera ett helt annat ideal. Makten att släppa fram människor snarare än kvinnor oavsett attribut.

Till sist vill vi poängtera att det inte är den nakna huden som är problemet. Det är perspektivet. Sättet att se på kvinnor som kroppar som ska visas upp, skapandet av en passiv sexighet som ska sälja. Ett synsätt som bidrar till kvinnors underordning i samhället och leder till att företeelser som prostitution, trafficking och våldtäkt existerar.

Även du Bingo kanske någon gång kan fatta detta.

Kristina Thulin (journalist), Jenny Östergren (journalist)

ARTIKELN HANDLAR OM