ÅSIKT

Vi vuxna måste göra uppror!

DEBATT

Vi är mammor, vi är politiskt engagerade och vi är rädda. Vi är rädda om våra barn och just därför är också vi rädda för det grova och förnedrande tilltal som blir allt vanligare mellan ungdomar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När vi läser måndagens Aftonbladet blir vår reaktion ännu starkare.

”En ny lag ska stoppa könsord i skolan”. Det talas om ”skolans ansvar” och ”rädda lärare”. Men, undrar vi, är det bara skolan som ska ansvara för etik och moral i vårt samhälle idag? Är det skolan som regisserar MTV:s program med halvnakna tjejer? Är det skolan som marknadsför bimbo-modet? Kommer lagar att ända killarnas och tjejernas attityder och värderingar?

Har vi föräldrar inget ansvar?

En flicka i årskurs fyra i en skola i Rinkeby svarade, när hon som andra i klassen blev tillfrågad vad hon vill jobba med i framtiden: HORA! Ett ord hon dagligen hör men inte begriper vad det innebär.

Andra flickor i samma stadsdel berättar om att de blir kallade och stämplade som horor, antingen av killar eller av tanter på gården, enbart för att de vågar prata och umgås med killkompisar.

Har inte dessa killar och dessa tanter några systrar eller döttrar? Hur skulle de reagera om de också blev kallade för horor?

”Att jag råkar vara flicka och har bröst ger inte vem som helst rätt att kommentera mig eller kladda på mig”, säger en oss närstående ung flicka.

I själva verket är det länge sedan hon och hennes kompisar fick nog. Frustrerade, förbannade och kränkta in i själen har de flera gånger berättat om hur bilar, fyllda med unga män, saktar in vid trottoarkanten; skriker "Pussy, pussy", slickar sig om munnen, gör obscena gester och öser ur sig kränkande uttryck: ”Hora, fitta, svennehora. Slicka fitta? Justa pattar...”

”Käftar man emot,” säger dessa unga flickor, ”blir man bara kallad djävla svennefitta eller slampa. Alla killar beter sig inte så, men väldigt många. Det är kladdande i bussar, kladdande på t-banan. De omringar en på trottoaren, kommenterar ens utseende, börjar följa efter, garvande.”

Vi vill inte ha ett segregerat samhälle. Vi vill inte ha separata skolor för flickor och pojkar. Vi vill har ett samhälle där vi visar respekt för varandra.

Lagar är bra, men de lär inte räcka för att ändra attityder och värderingar. Det här är i första hand ett ansvar för hemmen. Föräldrar, vet ni hur era söner beter sig när de är ute bland sina kompisar? Det kan vara din dotter som kallas för hora. Det kan vara din son som kallar någon annans dotter för hora.

Det är inte bara flickorna som ska behöva göra uppror. Det borde även vi vuxna göra.

Lena Adelsohn Liljeroth (m riksdagsledamot och ordförande i Fryshuset), Sonia Sherefay (s folkbildare och aktiv i Rädda Barnen)

ARTIKELN HANDLAR OM