ÅSIKT

Läsare: Psykvården fungerar inte

”Psyksjuka klumpas ihop med kriminella”

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: BRITA NORDHOLM
– Nedvärderande tota ihop psyksjuka med kriminella, säger Jonas Granberg.

Jag har varit sjukskriven med psykiska problem i sex år.

Jag går fortfarande på en hel hög mediciner varje dag, skadar mig ibland – skär i mig med kniv eller rakblad – gör intoxicationsförsök, samlar piller och överdoserar vill säga.

Något jag tycker känns personligt jobbigt är att jag, som varande psykiskt sjukskriven, totas ihop med kriminella, med våldsverkare.

Jag skulle personligen inte kunna göra någon annan än mig själv illa. Det är på det hela nedvärderande att klumpas ihop med allehanda kriminella element, som efter ett hemskt dåd kallas ”psykiskt störda” eller sjuka.

Kalla saker för vad de är! En man som mördar utrikesministern är kriminell. Jag som skär mig i mina egna handleder är sjuk. Det är en väldig skillnad.

För övrigt anser jag att psykvården får alldeles för lite anslag. De har mycket svårt som det är med rekryteringen. Oftast får jag inte möta en ordinarie läkare utan en AT-läkare, som många gånger ser sin tre månader långa tjänst på psyket som ett nödvändigt ont.

Ytterligare: psykvården har under mina sex år i ”branschen” regresserat kraftigt. Häromdagen slängde jag i mig över 80 piller, skar mig, ringde en vän som ringde ambulans. Jag blev varken magpumpad eller sydd. Dagen efter kom en läkare till mig och mer eller mindre visade mig på porten, då hans avdelning redan var kraftigt överbelagd.

Vänliga hälsningar,

Jonas Granberg

”Vi är inte farliga för andra än oss själva”

Foto: ANDERS DEROS
Mimmi Ek har diagnosen utbrändhet – men fick ingen hjälp på 13 månader.

”Han trodde älgarna var spioner från Säpo”

Foto: TOMMY STENSSON
Anna Edberg och mamma Merja Andersson. Deras släkting var inte tillräckligt sjuk.

Läsarnas egna reaktioner på Aftonbladets granskningav krisen inom den svenska psykvården

”Är du anhörig till någon med psykisk sjukdom eller har du själv erfarenheter av psykvården?” Den frågan ställde aftonbladet.se i går. Vi fick in hundratals svar. I dag publicerar vi några av dem.