ÅSIKT

Ni får inte kasta ut Roberto Pita

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi som skriver delar varken politiska uppfattningar eller yrkesområde. Men vi delar vreden över att Sverige står i begrepp att kasta ut en man som vill bygga sin framtid här, och som framgångsrikt har gjort det i nio år.

Roberto Pita faller inte in i någon enkel kategori. När hans advokat frågade en tjänsteman på Migrationsverket om hur ett hypotetiskt ärende (anonym version av Robertos fall) skulle hanteras, blev svaret att inga sådana fall fanns. Men Roberto finns.

Roberto är född i Peru och kom till Sverige i början av 1990-talet efter akademiska studier i Lettland. Här har han levt sedan dess, och gjort det som nästan anses vara omöjligt – skaffat sig ytterligare en akademisk examen och försörjt sig på vitt arbete utan ett öre i bidrag. Allt medan ministrar funderat på hur man ska integrera invandrare i svenskt samhälls- och arbetsliv.

Roberto Pita sitter nu inlåst på Migrationsverkets förvarsenhet. Skälet till att han åläggs det starkaste uttrycket för myndighetsutövning vi har i Sverige är att han saknar uppehålls- och arbetstillstånd. Att han har vistats här ”illegalt” betraktas som en fruktansvärd överträdelse, och det antyds att han har hållit sig gömd. Men det skulle inte ha varit svårt att hitta Roberto, om man hade velat.

Han bor i Hägersten med

förstahandskontrakt, har fast deltidsanställning inom äldrevården, examen från Lärarhögskolan i Stockholm, banklån hos Nordea och mottar förtryckta deklarationsblanketter från Skattemyndigheten. Roberto Pita har dessutom godkänts av Migrationsverket som referensperson för vänner som beviljats

turistvisum.

Nu är berövad sin frihet och kan inte gå till jobbet, träffa vänner, sköta sin bostad eller göra något annat av det som gör människor till människor. Migrationsverket förordar att han ska avvisas och sättas upp på en spärrlista som förbjuder honom att återvända till Schengenområdet inom två år.

Vi anser att Sverige är på väg att begå ett misstag som saknar alla proportioner. Robertos framtid vilar nu hos Utlänningsnämnden, som mycket snart förväntas fatta beslut. Men det är inte bara Robertos öde det handlar om. Det handlar i grunden om Sverige ska uppmuntra människors styrka eller bestraffa den. Roberto Pita finns här, och nu. Låt honom stanna!

Ana Martinez (författare journalist), Tove Lifvendahl (debattör), Ulf Svalling (advokat), Per Bill (riksdagsledamot), Astrid Trotzig (författare), Merit Wager (Medborgarnas flyktingombudsman), Leif Jansson (f d hamnarbetare), Gunna Grähs (illustratör), Camilla Holm (vårdbiträde), Bure Holmbäck (docent författare), Mats Nilsson (journalist), Kågue Mobrandt (bokhandlare), Theresia Köhlin (fotograf), Göran Svensson (taxichaufför), Erik Ullenhag (riksdagsledamot), Johanna Nilsson (författare), Ebba och Valter Axelsson (pensionärer), Sten de Geer (advokat), Armend Agolli (neurokirurg), Ulla Hoffman (partiledare), Alf Svensson (partiledare), Cecilia Wikström (riksdagsledamot)