ÅSIKT

Se till att det byggs fler bostäder, Göran

DEBATT

En bostadsminister och ett bostadsdepartement. Det är det som behövs för att göra något åt bostadsbristen. Det föreslår Martin Nordfeldt från nätverket Jag vill ha bostad nu, i ett öppet brev till Göran Persson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Snart krävs det en farsa med chefs-jobb på Skandia för att få hyra en garderob i Norrtälje”, skriver han.

Foto: PETER KNOPP
LYCKLIGT LOTTAD Statsminister Göran Persson har nära till jobbet i regershögkvarteret Rosenbad, granne med tjänstebostaden Sagerska palatset. För oss andra är det ont om palats, konstaterar Martin Nordfeldt.

Kära Göran.

Vi vet inte vad du lever i för verklighet, men vi vet att du som partiledare och främste representant för Socialdemokratiska Arbetarpartiet har bott i ett palats. Grattis, vi tror att det gjorde dig gott. Men det finns inte så många palats att välja på varken i Stockholm eller Göteborg, och vi som inte är partiledare för ett parti med rötterna i arbetarklassen, får bo bäst vi vill. Jag vet inte om någon av dina sekreterare gett dig de senaste siffrorna över hur det står till med vanligt folk i vårt land, men jag ska ge dig ett tips:

Det är jätteont om bostäder. Och det är inte längre bara i Stockholm, och kanske lite i Göteborg. Det är faktiskt så att det varken i Malmö, Uppsala eller Lund går att fixa en lägenhet för den som inte har mycket pengar eller schyssta kontakter. Visste du att det i mars i år fanns 0,4(!) lediga lägenheter i Jönköping, (förresten, undrar jag hur den lägenheten såg ut??) Snart krävs det en farsa med chefsjobb på Skandia för att få hyra en garderob i Norrtälje. Det är faktiskt så. Det handlar alltså inte längre om folk som sitter på café och säger till varandra: ”Guuuud vad bostadsrätterna har blivit dyra här i innerstan, vi får nog flytta ut till sommarboendet i Gåshaga permanent.” Utan i stället är det så att för människor med en normal inkomst, finns INGA bostäder alls. Därför tyckte vi att det var lite lustigt att du i senaste numret av Affärsvärlden sade att arbetskraften måste vara beredd att flytta dit där jobben finns.
Det byggs så himla lite, kanske för att ingen riktigt vet vem som ska ha hand om bostadspolitiken.

Okej Göran, rätta oss om vi har fel här, men flest arbetstillfällen finns väl i storstadsområdena? Det var väl dit du menade att alla skulle flytta? Men där är bostadsbristen som störst, och det finns ingenstans för den omskolade och flexibla arbetskraften att bo där.

Vi vet att det var länge sen du hade ett normalt jobb, men för oss andra, vanliga, blir det mycket lättare om man har en fast adress när man söker jobb. Och om man lyckas få ett jobb är en fast adress en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb, vilket de flesta vill.

Vi undrar vad du är för en, egentligen? Men kanske viktigare, vad du vill med all den makt du har? Vi läste det här på er hemsida och då blev vi jätteglada: ”Socialdemokraternas vision är ett samhälle där alla människor är lika mycket värda. Ett samhälle där människovärdet alltid är viktigare än marknadsvärdet.” Det är ju precis så vi vill ha det. Och vi har en smått naiv tanke om att du kanske vill göra alla glada och skapa ett bra land att bo i, eftersom du faktiskt har mest att säga till om av oss allihop. Att du vill forma ett land där staten arbetar för folket, och se till att deras behov blir tillfredställda. Vilka behov det nu kan tänkas vara – till exempel bostäder så att man kan jobba där man behövs!

Det byggs så himla lite, kanske för att ingen riktigt vet vem som ska ha hand om bostadspolitiken.

Ett bostadsdepartement, och en bostadsminister på heltid borde klara jobbet. Sen, när du skaffat de här båda sakerna, kan det vara bra om bostadsdepartementet och den nya bostadsministern verkligen tar reda på hur lite bostäder det finns där man ska jobba och funderar över vilket som är det bästa sättet att få det hela att fungera. Men det kanske du redan har tänkt på, bara att du glömde att berätta det i Affärsvärlden, eller blev missförstådd under intervjun eller nåt. Vi förstår det, journalister kan verkligen vara jättedumma ibland, när de vrider och vänder på sanningen. Men eftersom vi är medborgare i ditt land, som du verkar vilja ska fungera bra, så tänkte vi att du kanske vill träffa oss och förklara. Kanske också eftersom vi driver ett ganska utbrett nätverk som vill öka bostadsbyggandet i storstäderna så att all den där mobila arbetskraften kan vila någonstans mellan varven.

Dessutom är det ju inte bara vi som arbetar som vill ha fler bostäder, arbetsgivarna tycker också att det är ett problem att rekrytera personal till storstadsområden, eftersom den kompetenta arbetskraft de efterfrågar inte hittar tak över huvudet. Och utan jobb blir det inga skatteinkoms-ter och då får man höja skatten för arbetsgivarna och skära ner på vården och barnomsorgen och allt det där som alla vanliga människor tycker är så viktigt. Och då blir folk skitsura och tycker du är dum. Och det vore ju onödigt. Man vill ju att folk ska tycka om en.

Så det är ganska enkelt egentligen. Se till att det byggs fler bostäder så kommer alla tycka att du är hela Sveriges snällaste tomtegubbe någonsin. Vi lovar. Men hör av dig till oss först, vi kanske kan ge dig lite fler tips om var och hur det ska byggas. Vi har nämligen rätt bra koll och hjälper gärna till!

Hej då.

Martin Nordfeldt (Nätverket Jag vill ha bostad nu)

ARTIKELN HANDLAR OM