ÅSIKT

Vi bär spetstrosor – mot feminismen

DEBATT

Varje jul, samma trosdebatt – är feministerna inhyrda av H&M?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det frågar sig journalisten Elise Claeson. Hon ser den ökande försäljningen av silkiga plagg som ett uppror mot likriktning mellan könen.

– Därför protesterar vi i det tysta mot feminismens öststatsgrå likriktning genom att bära syndiga, politiskt inkorrekta underkläder.

Foto: thomas johansson
reklam som upprör Vandaliserade reklambilder från H&M. Journalisten Elise Claeson menar att feminismen är intolerant och elitistisk. ”Den sexiga spetstrosan har blivit svenska kvinnors frihetssymbol”, skriver hon.

Snart är det jul igen och dags för årets trosdebatt. Det är en mycket svensk jultradition som vi inte kan vara utan. Den är lika viktig som Kalle Anka på julafton. Varje år kring första advent släpper H&M årets upplaga av julunderklädesreklamen. Inhyrda berömda fotomodeller visar de onämnbara underverken på stora reklampelare.

Varje år utbryter samma gamla debatt med samma gamla aktörer. De gamla vanliga feministerna skäller ursinnigt på det gamla vanliga patriarkaliska strukturella förtrycket, de traditionella könsrollerna och feministisk omedvetenhet inom reklamen.

Ofta målar någon riktigt arg feminist över reklambilderna och det blir en riktigt hätsk rättegång som kan ältas i medierna långt efter jul.

Trosdebatten verkar snarare öka än minska trosförsäljningen. Feministerna är H&M:s bästa reklam (är de inhyrda?).

Vi köper sexiga underkläder som aldrig förr.

Men precis som i Kalle Anka är det tilllåtet med någon nyhet varje jul. Lite lagom dynamik är kittlande.

I år har vi fått en ny pigg familjeminister, som ska itu med reklamens kvinno- och trossyn.

Ny för året är också en ny sorts feminist – något så osvenskt som en libertariansk feminist – Carolin Dahlman.

Hon är en ultra-nyliberal feminist, som inte vill buntas ihop med den gamla vanliga statsfeminismen à la Gudrun Schyman & co. Libertariansk feminism vill befria oss från våra könsroller på ett kliniskt fritt och individuellt sätt. Individen ska befria sig själv – utan Gudruns kvotering och lagstiftning. Det räcker med att vi lyssnar på den upplysta renläriga libertarianska eliten, typ Carolin Dahlman, så ser vi allt i ett klart ljus:

”Det är vi som är skyldiga till att dessa roller finns. Vill du förändra så ta ditt ansvar”, skriver Carolin Dahlman under rubriken ”Bojkotta Naomis trosor” (AB 3.12).

Det nya i Dahlmans budskap är att vi spetstrosköpande kvinnor pekas ut som bovarna i dramat. Vi är korkade. Vi har tagit på oss en korkad könsroll. Vi köper och bär sexiga underkläder. Och vissa av oss önskar sig genomskinliga negligéer och nattlinnen i julklapp. Utan att skämmas.

Vi är dåliga kvinnor. Vi borde skärpa oss, bära tagelskjorta och landstingets herrkalsonger och bli styrelseledamöter i Skandia. För det är väl sånt som väntar när vi kastat ut vår könsroll eller blivit ”befriade” från den.

Allt för att glädja kommendanterna Carolin och Gudrun.

För det är egentligen ingen skillnad på Carolin och Gudrun.

Feminismen är likadan, oavsett om den kallar sig socialistisk eller liberal. Den är intolerant, dogmatisk och elitistisk.

Feminismen vägrar att se att våra könsroller gör oss till mer mänskliga människor, som accepterar våra instinkter och drifter och finner vår lycka i dem (därför vill vi inte dela föräldraledigheten).

Feminismen vägrar att acceptera att de flesta svenska kvinnor är nöjda med sin könsroll och dessutom vill förstärka den med sexiga underkläder.

Feminismen är könlös och osexig. Många, många svenska kvinnor vill vara kvinnliga och sexiga.

Därför protesterar vi i det tysta mot feminismens öststatsgrå likriktning genom att bära syndiga, politiskt inkorrekta underkläder. Våra spetstrosor syns inte, men vi bär dem med samma upproriska glimt i ögat som kvinnorna i Afghanistan, som hade målade naglar under burkan.

Den sexiga spetstrosan har blivit svenska kvinnors frihetssymbol.

Elise Claeson , frilansskribent