ÅSIKT

Saddam får inte avrättas

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Glädjen världen över finner inga gränser. Det är en lyckans dag att Saddam Hussein, en av efterkrigstidens värsta diktatorer och folkmördare, har blivit tillfångatagen. Offren från krigen med Iran och Kuwait, ihjälgasade kurder i Halabja och de tusentals individer som fallit offer för hans brutala diktatur ska nu få upprättelse. Grym tortyr, omänsklig behandling av fångar och diktatur ska i framtiden vara ett minne blott i Irak. Men då måste vi också mitt i alla hämndkänslor höja oss över primitiva ideal om ”öga-för-öga-tand-för-tand-retorik” och dödsstraffet.

Jag stödde efter tvekan USA:s invasion av Irak. Om kriget var moraliskt riktigt eller inte kan vi tvista om i evigheter. Kriget blev ett faktum. Nu handlar det om att bygga upp ett demokratiskt Irak, men då måste också grundläggande principer om mänskliga rättigheter respekteras. Så sent som den 12 december varnade Amnesty International för att Iraks styrande råd och CPA (ockupationsmaktens högsta myndighet) beslutat att inrätta en speciell Iraktribunal utan att konsultera det civila irakiska samhället eller det internationella samfundet. Vi vet alla vad det handlar om. Irakisk kriminallagstiftning överensstämmer inte med internationella normer för mänskliga rättigheter och använder sig också av dödsstraffet.

Saddam Hussein kommer att dömas till döden. Var finns nu all världens ledare som så högljutt annars protesterar mot dödsstraffet? Sveriges utrikesminister Laila Freivalds borde agera.

Dödsstraffet kränker rätten till liv. Dödsstraffet förhindrar inte brott.

Dödsstraffet är inhumant och grymt. Dödsstraffet skapar martyrer.

Dödsstraffet motiveras ibland med hämnd och kan vara förståeligt, men hör inte hemma i ett civiliserat samhälle.

Dödsstraffet strider mot rätten till liv, vår allra mest grundläggande mänskliga rättighet. Den barbariske diktatorn Saddam Hussein skändade denna rättighet brutalt. Men låt oss inte som demokrater sjunka till hans låga nivå. Rätten till liv gäller alla, även mördare som Saddam Hussein.

Birgitta Ohlsson (Riksdagsledamot fp)

ARTIKELN HANDLAR OM