ÅSIKT

Förbud mot snus borde inte behövas

Foto: VERONICA KARLSSON
”Jag tycker många snusare är skabbiga”, skriver tv-mannen Peter Siepen. ”När det kommer bevis på att snusning är skadligt för hälsan tycker jag att man ska förbjuda snusning på arbetsplatsen.”
DEBATT

I Blekinge läns landsting är det förbjudet att snusa på arbetstid – det berättade Aftonbladet om igår.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tv-programledaren Peter Siepen håller med om att ett snusförbud kan vara bra – när tiden är mogen.

”Jag skulle aldrig godkänna att mina anställda på betald arbetstid avbryter sina jobb för att förstöra sin hälsa”, skriver han.

Jag måste säga att jag är ambivalent i frågan om det är rätt att förbjuda snusning på Landstinget i dagsläget. På sjukhus i dom sterila miljöerna och där personalen kommer i kontakt med patienterna tycker jag att det ska vara förbjudet att snusa. Det ska väl inte ens behövas ett förbud, hade jag haft nöjet att till exempel få vara överläkare på kardiologen skulle det vara självklart att jag inte tog hand om mina patienter med rinnande illaluktande snus innanför läppen.

Däremot ställer jag mera tveksam till varför vaktmästaren Janne Bertilsson på sjukhuset i Karlskrona, som jag läste om i Aftonbladet igår, inte ska få snusa. Springer han runt och drar lite ledningar och byter en strömbrytare här och där utan att komma i kontakt med patienterna ser jag inte nödvändigheten i att förbjuda honom att snusa.

Jag kan tycka att herr Bertilsson överdriver något när han till och med är beredd att säga upp sig för att han inte skulle få stoppa in sin prilla på arbetstid.

Det finns en färsk svensk studie som visar att snus är en ännu mer beroendeframkallande produkt än cigaretter, vilket innebär att det är ännu svårare att sluta snusa än röka. Den studiens innehåll kanske är förklaringen till varför han är beredd att avgå som vaktmästare för sin pris.

En aspekt för att införa snusförbud som jag som arbetsgivare skulle överväga är arbetsbortfallet. Generellt beräknas att en rökande anställd, oavsett yrkesgrupp, kostar sin arbetsgivare 25 000–30 000 kronor extra per år jämfört med en icke rökare, på grund av rökpauser och åtta fler sjukdagar. Jag känner inte till statistiken för snusare men visst tycker säkert många att ”det är ju så trevligt att smita i väg en stund” för att pula upp en rackare. Dessutom tror jag att en stor del av snusarna har varit eller fortfarande är rökare. De känner sig bekväma med regelbundna pauser för att tillfredsställa sitt nikotinbehov med det arbetsbortfall det innebär.

Numera finns det mängder av bevis på rökningens skadeverkningar som man inte kände till för bara några decennier sedan. Snus är också tobak och jag tror att forskningen inom fem–tio år kommer att bevisa att snuset har många skadliga effekter.

En normalt begåvad människa inser att det inte är någon hälsokur man stoppar innanför läppen. Jag anser att både snusare och rökare lever i en självförnekande tillvaro. Hur kan man som rökare ha människor i sin närhet som blir sjuka och till och med dör av orsaker direkt relaterade till rökningen och forfarande tycka att det är okej att suga i sig tobaksgiftet år efter år?

Än så länge finns inte så många bevis på hur skadlig snusning är. Men överläkare Gunilla Bolinder på Karolinska sjukhuset har kommit fram till att snuset stressar kroppen med stresshormoner som kan ge högt blodtryck och ökad hjärtfrekvens.

Jag tycker många snusare är skabbiga, först ska det bakas en jätteprilla och därefter ska det skakas hand till höger och vänster.

De är inte heller så noga med var de använda prillorna hamnar, stopp i pissoarer och prillor på sittplatser hör inte till ovanligheterna.

Det enda positiva med snusning jämfört med rökning är att man slipper tobaksröken i fejset. I dagsläget är det förbjudet att röka i all arbetsmiljö förutom krogen som kommer att få förbud 2005.

När det kommer bevis på att snusning är skadligt för hälsan tycker jag att man ska förbjuda snusning på arbetsplatsen. Eller förresten, jag vill hellre använda uttrycket ”ej tillåten”, då jag tycker att ordet ”förbjuden” har en negativ och aggressiv klang.

Jag skulle aldrig godkänna att mina anställda på betald arbetstid avbryter sina jobb för att förstöra sin hälsa.

Eder renlevnadsvän i etern,

PS Du glömmer väl inte att ditt liv är en mänsklig aktieportfölj! Gör du bra investeringar i dag får du hälsosam avkastning i morgon. Bra: Äta nyttig mat, motionera, vara snäll mot din mamma och pappa. Dåligt: Röka, snusa, supa, äta dålig mat. DS

Peter Siepen (Programledare på TV4:s ”När och fjärran” föreläser ibland i skolor om rökningens dåliga sidor)