ÅSIKT

Vad hade hänt om någon eldat upp julbocken i USA?

Foto: MATHIAS FORSLÖF
Julbocken i Gävle i lågor – en allt för vanlig tradition.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Går det att tänka sig att en norrman eller fransman eller irakier som åkt dit för liknande skadegörelse två år senare skulle stigit fram lika självbelåtet som Lawrence Jones – och dessutom blivit tagen på allvar?

Här i Kalifornien har vi en tradition att anlägga skogsbränder varje höst. Denna höst var väder och vind ovanligt fördelaktiga, och flera tusen kvadratkilometer brann upp. Precis som med julbocken i Gävle är det sällan någon åker fast.

Men Lawrence Jones åkte alltså fast.

Enligt egen utsago ställde sig Jones under den stora halmbocken, slet loss delar av den och satte fyr.

Om man ska säga något snällt om en person som därefter påstår att han inte hade för avsikt att elda upp bocken, får det väl bli att han antingen var korkad eller full.

Julbockar är en gammal nordisk tradition. Barn gillar julbockar. Helt frånsett den materiella skadegörelsen är det många som blir ledsna över förstörelsen.

Jag har ibland frågat mig vad som skulle hänt med en svensk besökare i USA som satte fyr på en av de jättelika plasttomtar som man allt som oftast ser i amerikanska köpcentra så här års. Jag har svårt att tro att någon skulle tagit honom på allvar, om han försvarat sig med att pyromani är en lokal tradition. Här är straffet för en "arsonist" ett antal år i fängelse; inte ett svenskt fängelse, nota bene, utan ett amerikanskt med aids, gulsot och gängstrider.

Jones är inte någon skurk och jag är glad att det inte var en amerikansk domstol som dömde honom. Han är bara en person, som åstadkommit skadegörelse för 100 000 kronor, kanske av ren tanklöshet.

Han är också en person som inte tycks ha vett att be om ursäkt för sitt misstag. Osökt undrar man om han däri fått inspiration från sin president, som alltid verkar så belåten efter att ha vandaliserat främmande länder.

Bengt Svensson (San Francisco USA)