ÅSIKT

För helvete, kvinnor – lite mer action!!!

Foto: AP
VART TOG DU VÄGEN, MARGOT? Göran Persson breder ut sig och Margot Wallström skymtar i bakgrunden. Skribenten Stina Zakrisson är trött på att kvinnorna i svensk politik inte tar plats. Hon efterlyser kvinnliga förebilder med lite jävla anamma i sig, som visar var skåpet ska stå. Vågar Margot?
DEBATT

I en tv-intervju i veckan förnekade Margot Wallström och Mona Sahlin att någon av dem vill bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Mona Sahlin försvarade också Göran Perssons ”buffelstil”.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stina Zakrisson tycker att politikens kvinnor fegar ur hela tiden.

– Varför står ni inte i vägen när bufflarna kommer stormandes med Persson i spetsen?

Foto: LASSE ALLARD
Stina Zakrisson.

Maud Olofsson är vår enda kvinnliga partiledare. Vår enda. Vi har aldrig haft en kvinnlig statsminister. Och enligt ”experter” kommer vi inte heller att få någon inom de närmaste tio åren.

Det beror inte bara på att våra manliga politiker stöttar varandra och är ena riktiga bufflar utan också på att de flesta av våra kvinnliga politiker är alldeles för fega.

Varför står ni inte i vägen när bufflarna kommer stormandes med slipsarna fladd-randes och mr Persson i spetsen?

Varför säger ni inte ifrån och slår näven i bordet när politiker som jobbar med jämställdhetsfrågor anses så obekväma att de skickas iväg dit pepparn växer (till exempel Brasilien)?

Varför vässar ni inte klackarna och marscherar upp till Thomas Bodström och får honom att fatta att det är dags att fixa till lite lagändringar NU. Låt det inte ta en herrans massa år.

Tjejer våldtas dagligen i Sverige. Och igen och igen i rättssalarna, när de tvingas beskriva sin klädsel och sina sexvanor, bara för att slutligen se de små svinen gå fria för att HON var för full för att kunna våldtas.

Vi vill se de ändringarna NU. Och vi vill se lite jävlar anamma, lite starka förebilder som visar var skåpet ska stå! Hooo-hooooo, var ÄR Ni?

De enda jag ser nu, det är mesar som Gunilla Carlsson (m) som fegar ur och inte ens försöker ta platsen som partiledare, det är en massa mesar i vänsterpartiet – ”Sveriges mest feministiska parti” – som väljer en gubbe som ny ledare (gäsp!) och det är mesar som Maria Larsson (kd) som trots ett stort stöd i partiet inte tror att hon klarar av ansvaret att leda sitt parti.

Fattar de inte att det är precis vad de behöver för att överleva? De behöver något nytt, de behöver något som andas framtid. Nu kommer de bara att få en blek kopia av Alf Svensson. För det är allt som en manlig partiledare kommer att se ut som.

Vart tog Margot Wallström vägen under förra valrörelsen? Det var ju hon och Göran som skulle vara ”the top faces”. Men hur mycket såg man av henne? Det var ju bara Göran, Göran, Göran överallt. Vi tjejer ville ju se Dig, Margot. Varför lät du dig gömmas? Varför gav Du honom inte en pungspark och bad honom backa?

Vi unga kvinnor och män suktar efter vettiga förebilder, kvinnor och män. Nu ser vi bara män, män, män överallt. Och vi hör snacket. Snacket om att jämställdheten ska prioriteras högt och bla, bla, bla.

Vi läser i tidningarna om hur man förfasar sig över alla våldtäkter, det råa klimatet mot tjejer i skolorna och hur det saknas kvinnor på ledande poster.

Men VAFAN! Gör något åt det också!

Allt vi får är ju bara meningslösa debatter om självklara sanningar, debatter som ändå inte leder till något konkret.

Vi vill ha action. Vi vill se kvinnor som ser till att få saker och ting att hända. (Och nåde den gubbe som letar upp en obetald Toblerone eller en kärleksaffär med en kollega, för att driva tillbaka dessa kvinnor till sina ”nästan-högsta-positioner” med bekvämt lagom mycket makt.) Det ska uppenbarligen till kvinnor för att genomföra förändringar som ökar jämställdheten. Skulle ni gubbar klara av det så borde det ju ha varit gjort för länge sedan. Ni har ju för fan haft 2004 år på er!

Jag ber Er, Sveriges alla kvinnor som har möjlighet att avancera – gör det för helvete! Oavsett om det är från kassan till sportavdelningen på Obs! Interiör, från projektansvarig till chef över 1 500 anställda på reklambyrån, eller från riksdagsledamot till partiledare.

Tänk som männen tänkt i alla tider: ”Jag klarar av det, såklart!” Och kom ihåg att stötta varandra. En kvinnas framgång är alla kvinnors framgång. Alltid.

Stina Zakrisson (studerande i Kiruna och Stockholm)

ARTIKELN HANDLAR OM