ÅSIKT

”Utmanande” tjejer straffas

Det var ett avlångt föremål och det är knappast första gången en kvinna får en fallossymbol riktad mot sitt underliv

Foto: kanal 5
Olga Kouchnirtchouk ligger på golvet efter matkriget i Big Brother-huset.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En vän berättade för mig att en av deltagarna i Big Brother tydligen har tagit med sig ett exemplar av den bok jag har skrivit in i BB-huset. Boken heter Flickan och skulden och handlar om hur samhället och rättsväsendet fortfarande i dag på 2000-talet skuldbelägger offret, det vill säga kvinnan, om hon blir utsatt för ett övergrepp. Hon får skylla sig själv. Hon var så utmanande. Hon hånglar ju jämt med alla killar.

I torsdagens direktsändning sa Adam Alsing att det bara handlade om ett matkrig som ”Olga startade”, Jean Kafashian själv sa att Olga har ”busat med alla” och på en Big Brother-sajt skriver någon att ”det var rätt att straffa henne”.

Samma vän sa till mig att det i alla fall hade varit något slags diskussion mellan några av dokusåpadeltagarna om hur samhället ser på våldtagna kvinnor. Jag tänker att de deltagarna kanske skulle lämna boken i det där lilla biktrummet så att inslagsproducenten eller vem vet, Adam Alsing, skulle kunna sätta sig ner och läsa sig till hur verkligheten är för tusentals tjejer som utsätts för övergrepp. Betydligt grövre saker än en fefferoni/gurka i troskanten förvisso, men kanske skulle de då kunna sätta in sin egen släta över-mentalitet i ett större sammanhang ?

Big Brother-produktionens egen hållning verkar handla om att fokusera på vilken typ av grönsak det var. Inte en gurka. En fefferoni. Inlagd kanske, men definitivt inte en gurka. Men spelar det någon roll – det var i vart fall ingen tomat. Det var ett avlångt föremål och det är knappast första gången en kvinna får en fallossymbol riktad mot sitt underliv. Jag har mött kvinnor som har fått hårspraytuber, kryckor, flaskor, kvastskaft uppkörda i underlivet, som har fotograferats avdäckade med avlånga grönsaker och frukter i trosorna.

Det som hände i Big Brother-huset är långt ifrån så grovt, men det följer samma mönster. Det kallas skämt, det kallas bus – men det handlar om att rikta förakt mot kvinnans kön med ett avlångt föremål. Det var som sagt inte någon tomat.

Det tragiska är att ingen verkar lägga ner tid på att understryka att det inte är Olgas fel, att det aldrig är en kvinnas fel om hon blir tafsad på, får höra kränkande kommentarer eller blir utsatt för ett sexuellt övergrepp. En tjej har rätt att bli full. En tjej har rätt att bära stringtrosor och dansa utmanande. En tjej har rätt att hångla med – håll i er nu – flera killar om hon känner för det.

Det här handlar inte om hur tjejerna i Big Brother går klädda eller dansar – det handlar om vad vissa killar tror att de har rätt att göra med ”utmanande” tjejer, tjejer som ”busar”.

Det handlar inte heller om något slags dokusåpa-fenomen. Saker likt detta, och många gånger värre saker, händer varje dag i det här landet. Det är bara att vi inte behöver se det, och därför kan fortsätta skita i att tjejer som ”utmanar ödet” på olika sätt straffas av samhället och av enskilda personer.

Moralpaniken som nu lurar runt hörnet borde ha gjort sig hörd långt innan olika tv-kanaler började filma unga och fulla wannabes i en arrangerad verklighet – för verkligheten utanför Big Brother-husets låsta dörrar är långt mer brutal.

Det handlar inte heller om att svartmåla Jean och göra honom till något slags monster, utan kanske tycka att han i alla fall slutade innan det gick fullständigt överstyr. Och någon gång borde det vara dags att vi börjar hylla alla de killar som ger fan i däckade tjejer och inte bara avsky dem som inte vet var gränsen går. Det är dags att börja prata om riktig manlighet – den som handlar om att ta hand om en redlös tjejkompis, inte tro att hennes lealösa kropp är till för att leka med. Tro det eller ej – men det finns mängder av killar som fixar att hitta en däckad tjej med rumpan i vädret utan att för den sakens skull tro att hon ”vill” bli tafsad på.

Katarina Wennstam , journalist och författare