ÅSIKT

Fel att förbjuda slöja i skolan

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förbjud slöja på skolbarn, föreslår flera folkpartistiska invandrarkvinnor. Muslimska slöjan har som funktion att se till att kvinnor är anständigt klädda för att inte väcka sexlust hos en man. Att acceptera huvudduk på ett flickebarn är att acceptera sexualiseringen av barn, hävdar de.

Reaktionerna har varit många. Det är logiskt, eftersom det är en fråga med så många bottnar.

Var går gränsen för religionsfrihet och tolerans? Hur motverkar vi den översexualisering av barn, framför allt flickor, som idag breder ut sig? Var går gränsen för vad vi som politiker kan besluta om i förhållande till familjens rätt att fostra sina barn? Och var går gränsen för individens rätt att själv få välja klädesplagg?

Därutöver handlar det om vår egen osäkerhet och våra rädslor för något som är annorlunda och nytt i Sverige; islam.

Jag tror av många skäl att ett sådant lagförslag är kontraproduktivt. Det riskerar att stärka de extrema krafterna inom islam, det riskerar att legitimera högerpopulisterna i Sverige som utsett muslimerna till de stora syndabockarna och det riskerar att öka polariseringen och segregationen i landet. Det är precis det vi inte behöver!

Men debatten om slöjförbud leder fel också av en annan anledning. Den bygger ju i själva verket på de normer som ger oss män rätt att bestämma över kvinnans kropp och klädsel. Igen är det just de unga flickorna vi ger oss på. Deras rätt att välja sitt liv och ha makten över sin egen kropp.

Vi diskuterar alltså inte kärnproblemet: de förtryckande mansstrukturerna i samhället. De strukturer som legitimerar att unga grabbar ropar hora efter den tjej som anses vara för lättklädd och de strukturer som ger unga grabbar rätt att ge sig på den unga muslimska tjej som väljer att inte bära huvudduk. Detta borde ju vara utgångspunkten för vår diskussion och eventuella åtgärder.

Istället ger vi oss återigen på tjejernas kläder, deras sexualitet och deras rätt att själv få forma sina liv. På så vis bidrar vi därmed till att upprätthålla de strukturer som egentligen är huvudproblemet.

Luciano Astudillo (Riksdagsledamot s)