ÅSIKT

Polisen ljuger om dödsskotten

DEBATT

I januari dog en man i Katrineholm efter att ha träffats i bröstet av polisens nya ammunition. Polisen menar att mannen skulle ha dött i vilket fall.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Rikspolisstyrelsen ljuger. Det hävdar vapenskribenten Lars-Kristian Bergh och ber justitieminister Thomas Bodström att gripa in:

– Rensa upp i träsket av lögner. Det vore inte ministerstyre, utan tecken på ansvarskänsla.

Pang. Ett skott bara, och mannen ligger döende på marken. Rikspolisstyrelsen brutaliserade polisvåldet i november förra året genom att ladda pistolerna med den mest dödliga ammunition som finns. En aggressiv och möjligen psyksjuk Katrineholmsbo dog i onödan, offer för en vass sexbladig plåtpropeller avskjuten från en polispistol.

Rikspolisstyrelsen skickade snabbt fram sin pr-man för den nya expanderande kulan, Sonny Björk, och påstod att mannen i Katrineholm hade dött även om han skjutits med en vanlig poliskula. En lögn från myndigheten Rikspolisstyrelsen.

I fredags ljög Rikspolisstyrelsen igen, nu i ett pressmeddelande där man rekommenderar att polisen ska fortsätta att använda den här sortens ammunition. Jaktkulor är till för att döda snabbt. De förbjöds i en internationell överenskommelse redan år 1900. Förbudet är lag i Sverige, men gäller juridiskt inte polisen i fredstid.

Denna juridiska finess utnyttjar Rikspolisstyrelsen. När justitieminister Thomas Bodström fick detta klart för sig bad han Rikspolisstyrelsen leta upp andra kulor. Rikspolisstyrelsen hade redan köpt jaktkulor för 15 miljoner och skickat ut till alla poliser. Vem förvånas över att Rikspolisstyrelsen inte lyckats hitta några andra kulor?

Polisen i länder som Frankrike, England, Italien, Österrike, Schweiz, Tyskland, Norge, Danmark och hundra länder till har lyckats hitta ammunition som både duger och inte bryter mot Haag-konventionen.

Här är några exempel på Rikspolisstyrelsens lögner:

1. Den nya poliskulan som fläks upp vid träff är tillåten i krig enligt Haag-konventionen (som är lag i Sverige). Det är den inte.

2. Nästa version: Haag-konventionen gäller inte pistolammunition. Lögn även det.

3. Röda korset (ICRC) accepterar expanderande kulor i polisammunition, påstår RPS. Vilka klippare de är på Rikspolisstyrelsen! Sanningen är att Röda korset har ett förbehåll, nämligen att kulorna inte får vålla onödig skada. Polisens nya kulor vållar mer än dubbelt så stor skada.

4. Den nya ammunitionen är säkrare för allmänheten. Inte alls, polisen missar fyra skott av fem. Det innebär att 80 procent av avfyrade kulor är förlupna och riskerar att vålla avsevärt större skador och sannolik död för dem som träffas. Det är inte säkrare utan farligare.

5. Risk för skador på en person som står bakom den som träffas är mindre eftersom den nya kulan bromsas upp i kroppen och inte går rakt igenom lika ofta som den gamla. En trixig, eller indirekt, lögn. Genomskott med skada på annan har bara hänt en (1) enda gång i Europa på 50 år (Tyskland).

Att träffa rätt med pistol är så svårt att mycket erfarna skyttar i amerikanska FBI bommar fyra skott av fem mot en springande person på 15 meters avstånd. Det betyder att även svenska poliser, som träningsskjuter betydligt mindre än FBI-agenter, bommar de flesta skotten.

Att bli skjuten av en polis är livsfarligt.

Skulle stora kroppspulsådern träffas mitt i prick dör man ungefär samtidigt som man faller till marken. Men mannen som gick lös med yxa mot parkerade bilar i Katrineholm dog inte direkt, utan först efter flera timmar.

Då kan det inte ha varit en central träff på kroppspulsådern, bekräftar flera läkare.

Frågan är: Hade yxmannen dött även om polisen använt den tidigare typen av ammunition? Sannolikt inte.

Kulans sex taggiga blad snurrar med över 500 varv i sekunden in i kroppen. En lätt snudd på kroppspulsådern och blödningen är ett faktum. Snudden som rev upp hade inte skett om kulan hade varit 9,3 istället för 27 millimeter stor.

Självklart unnar jag polisen rejäl utrustning. Men mellan batong och jaktkulor med kraftigt förhöjd dödsrisk, så finns både annan ammunition, som man struntat i att prova, och en rad andra vapen som är effektiva. Buset ska elimineras med ett skott, säger Rikspolisstyrelsen. Tidigare gällde att buset ska stoppas och gripas. Polisens jaktkulor hade tveklöst dödat den oskyldige Bengt Ihlbäck som sköts av en polis med en träff 4 millimeter från kroppspulsådern. Även stenkastaren Hannes Westberg i Göteborg hade sannolikt avlidit om polisen skjutit med de nu införda jaktkulorna.

Yxmannens död var onödig. Och Rikspolisstyrelsen har del i ansvaret för det.

Tyvärr har justitieminister Thomas Bodström blivit grundlurad i sakfrågan av Rikspolisstyrelsen.

Thomas Bodström: Rensa upp i träsket av lögner. Det vore inte ministerstyre, utan tecken på ansvarskänsla.

Lars-Kristian Bergh