ÅSIKT

Varför bröt du löftet till oss, Göran?

1 av 2 | Foto: Joey Abraytyte
Tomma löften Statsministern lovade Gabriel Chukro att svenska skolelever skulle få bättre skolböcker. Så har det inte blivit. Och Göran Persson själv är bortrest.
DEBATT

För ett år sedan lovade Göran Persson Gabriel Chukro, 15, mer pengar till skolböcker åt svenska elever.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

100 miljoner kronor, närmare bestämt. Nu undrar Gabriel:

– Varför håller inte Göran Persson sitt löfte?

Varje elev ska få 100 kronor mer till nya läroböcker. Det lovade statsminister Göran Persson för ett år sedan när han och jag möttes i SVT:s program ”REA”. Löftet återgavs också i en artikel i Aftonbladet den 27 februari 2003.

Statsministerns löfte fick många applåder.

Men i dag – ett år efteråt – verkar ingenting ha hänt.

Det var ett viktigt löfte. Jag tycker att skolan behöver nya och fräscha läroböcker och att vårt rika samhälle borde ha råd att ge de viktigaste läroböckerna till varje elev. Politikerna säger att vår skola ska vara bäst i världen. I så fall måste vi elever få bättre arbetsmiljö, studiemöjligheter och tillgång till läromedel.

Till alla politiker och vuxna skulle jag vilja säga: Vår framtid formas i dagens skola. Ge oss unga de bästa möjligheterna till kunskap, utveckling och kreativt tänkande med hjälp av bra lärare och många läromedel. En sådan skola ökar chanserna till en bra samhällsutveckling. Vi som är unga och elever i dag är Sveriges framtid. Det säger i alla fall Göran i många av sina tal.

Jag tror att Göran Persson håller med mig. Jag tror att det var därför han lovade mer pengar till läromedel.

Utbildningsminister Thomas Östros hakade på statsministerns löfte, men sa att det är kommunerna och inte staten som ska ta fram pengarna. Regeringen har redan gjort sitt genom att stötta kommunerna med pengar till skolpersonal, menade han. Därmed finns det enligt Thomas Östros utrymme för kommunerna att satsa på läromedel och läroboken. Så sa han i alla fall i riksdagen.

Nu har det gått ett år sedan Göran lovade pengar till mer läromedel. Jag är besviken: ingenting har hänt.

Trots att jag höll min del av avtalet – att försöka få mina kompisar och andra elever i min skola att hålla bättre reda på böcker och läromedel. Göran Persson har inte hållit sitt löfte.

Kommunerna har inte anslagit mer pengar till läromedel.

Alla elever bör fråga vad som hänt. Var det bara ett tomt löfte som vi fick av statsministern? Jag tycker att det behövs böcker i den svenska skolan.

Böcker krävs för att barn ska lära sig läsa och få ett bra språk. Alla drabbas av att det inte finns böcker. Men framför allt är det elever med svårigheter och elever som behöver mer tid och mycket stimulans som drabbas värst.

Föreningen Svenska Läromedel (FSL) har hjälpt mig med lite fakta till den här artikeln. Det är klart att det ligger i deras intresse att det säljs mer läromedel. Men om det kan hjälpa Sveriges skolbarn att få fler och bättre skolböcker, har jag inget problem med att ta hjälp av FSL.

FSL har räknat fram att Göran Perssons löfte skulle kosta 100 miljoner kronor för grundskolan. Det är mycket pengar, men inte orimligt mycket. Jämför med vissa företagsledares bonusbelopp, som kan räknas mångdubbelt, eller med att svenskarna köper alkohol och tobak för 50 miljarder kronor om året.

Enligt FSL har nästan alla priser och kostnader ökat under de senaste tio åren – utom anslagen till läromedel. Mindre än en procent av skolans budget går till läroböcker. En genomsnittselev får böcker, pennor och skrivmateriel för 500 kronor per år – och det är ungefär hälften av vad en årsprenumeration på Kalle Anka kostar.

Även lärarna tycker att eleverna behöver mer läromedel. Enligt FSL, som gjort en enkät bland 766 lärare, anser bara hälften att den egna skolan har tillräckligt med pengar till tryckta läroböcker. Det kan alltså vara så illa att hälften av landets elever inte har tillräckligt med böcker.

Tillsammans med FSL har jag diskuterat varför det gått snett med det här löftet. Vi har tillsammans kommit fram till några tänkbara förklaringar:

1 Kommunpolitikerna har inte hört talas om Göran Perssons löfte. Att det är så illa antyds i en enkät som FSL gjort bland skolpolitiker i samtliga kommuner: bara 57 procent säger att de hört talas om Göran Perssons löfte.

2 Politikerna skyller på bristen på pengar. Men vi tror att det också handlar om att de inte vågar avsätta pengar till läromedel och dra ner på annat.

Jag och många elever väntar på att Göran Persson ska följa upp sitt löfte.

Göran Persson – hur tänker du göra?

Gabriel Chukro 15

ARTIKELN HANDLAR OM