ÅSIKT

Sluta dalta med gubbsexismen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Du får ursäkta mig men du har faktiskt sett ut som en hora”, sa advokat Tore Noreberg i torsdags i Svea hovrätt till en svårt misshandlad 18-årig flicka.

Men Norebergs domstolssexism är dessvärre inte ensam. Biträdande jurist Anna Dahlbom från Stockholms universitet har i en färsk undersökning visat att det i 40 procent av tingsrätternas domar förekommer ovidkommande kommentarer om kvinnors utseende och sexualliv.

I 23 procent av domarna kommenterades kvinnans klädsel. I 17 procent av domarna nämndes alkoholvanor. 15 procent av fallen berörde sexualvanor.

Flickan som Noreberg hånade sexistiskt har under två år utsatts för upprepad och systematisk misshandel. Hon har blivit hotad till livet av sina föräldrar. Hon blev förlamad, då hon hoppade från ett fönster i förtvivlan efter föräldrarnas mångåriga kränkningar. Advokat Noreborg som företrädde flickans föräldrar ansåg, enligt TT, att misshandeln dessutom var fråga om uppfostran och inte fridskränkning.

Detta var droppen som fick bägaren att rinna över. Först misshandlas eller våldtas kvinnor. När vi sedan kommer till rätten ska vi behöva uppleva samma vidriga förnedring igen.

Det kvinnoförakt som framfördes i Svea hovrätt tillsammans med Dahlboms undersökning bevisar att lagen måste ändras. I folkpartiet tycker vi att Sverige bör göra som i USA och stoppa onödiga kommentarer i domstolar om klädsel, sexuella erfarenheter eller vandel.

En gång för alla bör vi göra upp med myten om kvinnan som hora eller madonna. Övergrepp är alltid fel och kvinnor måste få klä sig, sminka sig och vara sexuellt frigjorda på sina egna villkor, oavsett bakgrund.

Ska det vara så svårt att förstå? Sexism är aldrig okej, allra minst i rättsväsendet. Svenska domstolar får aldrig bli ett slagfält för kvinnoförakt.

Sluta dalta med gubbsexismen! Smink, stringtrosor eller supande legitimerar aldrig någonsin kränkningar.

Birgitta Ohlsson (riksdagsledamot fp grundare av www.felira.nu)