ÅSIKT

Vanliga män har inget att kämpa för

Foto: ANNA CLARÉN
Någonstans i mängden står männen, de vanliga männen – som inte är bögar eller invandrare. Som inte har något att kämpa för, skriver Navid Modiri.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Året är 2004 och jag sitter på min lillasysters rum i mina föräldrars lägenhet. Jag på en stol och hon står över mig och går lös på mitt hår med en plattång.

För att gå närmre in på en plattång så ser den ut som en sax fast istället för knivar så är det två plattor. Om plattorna är av keramik värms de upp fortare. De håller en temperatur på ungefär 180 grader. Detta vet jag och jag minns inte var jag har lärt mig det. Min lillasyster trycker min lugg mellan två keramikplattor. Hon säger att jag ska sitta still så att hon inte bränner mig.

Fredrik Strage skriver i Dagens Nyheter om metrosexualitet. ”Män som är bögar överallt förutom i sängen.” Han skriver om Fab-five-generationen. Fenomenen bland männen. Undantagen. De som bryr sig om sitt utseende. Fab Five är en realityshow där homosexuella män gör om heterosexuella män. Ricki Lake makeover fast snäppet längre. Mer fniss. Fler snoppskämt.

Året är 2004 och vi är tre killar och tre tjejer i en bastu. Det är 80 grader varmt och det rinner vätska från håret. Vi sitter och pratar politik. För att gå närmre in på hårinpackning så är det en slags kräm som man packar in håret i för att det ska återfuktas och stärkas. Om man använder mycket sprej och hårvårdsprodukter så kan håret bli slitet. Håret påverkas även av vad du äter och hur stressad du är. Detta vet jag och jag minns inte var jag har lärt mig det. Vi går ut och sköljer av oss hårinpackningen. Sedan gör vi en peeling. Det handlar om att borsta bort döda hudceller från kroppen.

Sedan är det bodybutter. Det handlar om återfuktning.

Sedan gör vi ansiktsmasker. Det handlar om att rengöra huden. Jag vet varför och att det fungerar. Man blir len som en persika och luktar gott.

Fredrik Strage tycker att det är roligt att Carson i Fab-five-gänget skämtar om att han vill ligga med de straighta killarna som blir omgjorda i programmet. Böghumor med glimten i ögat.

Året är 2004 och bögarna slåss för sina rättigheter. Året är 2004 och kvinnornas kamp fortsätter. Året är 2004 och invandrarna ger inte upp. Det byggs fler moskéer för att öka mångfalden och det finns representanter i riksdagen med invandrarbakgrund. Någonstans i mängden står männen. De vanliga männen. Som inte är bögar eller invandrare. Som inte är kvinnor. Som inte har någonting att kämpa för.

Året är 2004 och jag köper bodylotion. Jag matchar mina skor med de gröna strecken i min skjorta. På ena handleden har jag ett grönt svettband. Nästan varje morgon fixar jag min lugg. Detta vet jag att jag borde göra men jag minns inte varför.

Navid Modiri (studerande)