ÅSIKT

Kungen vill egentligen abdikera!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debatten om kungens vara eller inte vara kom igång på allvar efter hans uttalande om Brunei, tidigare i år. Nu har han ytterligare spätt på tankarna om att han borde göra något annat.

Aftonbladet skriver om att han, på väg hem från en heldag på racerbanan, fortsätter med höghastighetsleken på den trafikerade motorvägen. Visst, han är inte ensam om att köra för fort, många andra gör samma sak. Även jag kör för fort ibland, med den lilla skillnaden att jag tar risken att få betala böter eller bli av med körkortet. Kungen riskerar inget annat än sitt kungadöme.

På väg hem från racerbanan kör kungen i ungefär 150 kilometer i timmen, strax efter kommer hans son i ungefär samma hastighet, efter dem kommer den svenska polisen. Allt hade varit frid och fröjd om polisen hade haft blåljus på och signalerat att de framförvarande bilarna skulle stanna. Men, de är där för att se till att ingen hindrar det kungliga ekipaget från att komma hem säkert, och framförallt, snabbt.

Kungen har åtalsimmunitet, vilket innebär att han inte kan ställas till ansvar för de brott han begår. Det ställer extra höga krav på det kungliga agerandet. Han står endast till svars inför Gud (och media). Han är en förebild för ett helt folk, han är en förebild för sin familj och framför allt för sina vuxna barn.

Han kör ikapp på motorvägen i 150 kilometer i timmen - med sin son! Vilken vanlig svensk familjefader skulle med gott samvete kunna göra så?

Kungen kan uppenbarligen det.

Just ett sådant beteende är problemet med kungahuset.

Distansen och föraktet mot samhället. Tron att man lever över det vanliga samhället.

Att köra om sina undersåtar i en hastighet som ingen annan kan hålla utan att riskera dryga böter, det är inte att visa ödmjukhet mot det folk han är född till att vara statschef för. Det är att visa ett djupt förakt för det samhälle som han lever i och av.

Om kungen med gott samvete och polisens goda minne kan köra för fort, då undrar jag, lite försiktigt, vilka lik som ligger i hans garderober.

Kungen bör allvarligt tänka över sin situation, vilket han kanske redan har gjort.

Vad han kommit fram till är ganska uppenbart: Han vill avgå.

Beteendet kan inte tolkas på något annat sätt, han gör sitt bästa för att vända opinionen mot sig så att han med gott samvete kan träda tillbaka.

Jag anser att han inte behöver vara så blyg.

Kungen - varför tar du inte steget fullt ut och lämnar in kronan nu, ju förr desto bättre.

Då lyckas du ju faktiskt med att göra något För Sverige - i tiden.

Johan Örneblad (Republikansk ideolog Liberala ungdomsförbundet Väst)

ARTIKELN HANDLAR OM