ÅSIKT

Samhället tar inte nazistvåldet på allvar

Foto: HASSE ROSENTHAL
ÖVERFÖLL KARNEVALSTÅG Just nu pågår rättegången mot de nio personer som attackerade ett karnevalståg under Pride-festivalen förra sommaren. Flera av de misstänkta har starka kopplingar till nationaldemokraterna. ”Samhället är för naivt när det gäller nationaldemokraterna”, skriver frilansjournalisterna Katarina Larsson och Peter Karlsson. Den infällda faksimilen är från den 3 augusti förra året.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Rättegången mot de nio personer som överföll det karnevalståg som var finalen på förra årets Gay Pride-festival i Stockholm pågår.

Överfallet vid Slottsbacken var organiserat av partiet nationaldemokraterna och bland de åtalade och gripna finns dels ledande företrädare för partiet men även personer med flerårig nazistisk aktivism bakom sig:

l En av de åtalade försökte tillsammans med andra nazister angripa en manifestation till minne av den av nazister mördade fackföreningsmannen Björn Söderberg.

l En av de åtalade greps av polisen för tårgasinnehav i samband med en flygbladsut-

delning för partiet.

l En av de åtalade deltog i Nationalsocialistisk fronts och Blood & Honours de-

monstration mot moskébygget i Växjö. Han har även deltagit på en vit makt-konsert i Ljungby.

Överfallet mot Gay Pride-festivalen var ingen tillfällighet. Nationaldemokraterna har använt sig av våld och trakasserier mot meningsmotståndare ända sedan partiet bildades på hösten 2001. I och med partiets bildande övertog man de aktivister från Sverigedemokraterna som tidigare hade registrerat meningsmotståndare. Från Sverigedemokraterna övertog partiet även passfotobeställningar på anti-rasister.

Man uppmanar till våld mot oliktänkande och informerar om hur partiets ”hårdföra aktivister” bör agera på demonstrationer.

Inget annat vanligt parti som har platser i fullmäktige hänger ut meningsmotståndare med bild och kallar dem för kriminella, terrorister eller pedofiler på sin hemsida.

Våldet försöker nationaldemokraterna bortförklara med hänvisning till självförsvar. Men partiet motsäger sig självt genom att klassificera anti-rasister som ofarliga eller välartikulerade.

Den våldsinriktade aktivismen hos nationaldemokraterna har inneburit ett uppsving för de renodlade nazistiska organisationerna i Sverige. Hos partiet har nazisterna funnit ett samarbetsforum och infrastruktur i form av möten och de- monstrationer som de mindre nazistgrupperna saknar. Partiet har även enat nazistgrupper som tidigare motarbetat varandra. Nationaldemokraterna är en av arrangörerna till den årliga Salem-demonstrationen där samtliga nazistgrupper deltar.

Nationaldemokraterna angrep Gay Pride-karnevalen redan 2002. Vid det tillfället stördes karnevalståget med slagord och plakat där homosexuella utpekades som pedofiler. Nationaldemokraterna fotograferade även deltagare i karnevalståget.

En ledande nationaldemokrat hotar flera gånger företrädare för rättvisepartiet socialisterna inför förra valet.

I somras hotade en organisatör från nationaldemokraterna en medlem i Ung Vänster med orden: ”du ska få stryk, det blir skytteltrafik till sjukhuset”.

En säkerhetsansvarig i partiet har upprättat en hemsida som skryter med angrepp mot meningsmotståndare och uppmanar till ytterligare våld. I internmejl säger han sig ha sprayat nazistiska slagord och misshandlat antirasister.

I vintras dömdes en demonstrationsvakt för att ha misshandlat antirasister.

Samhället har haft svårt att klara av nationaldemokraterna:

Polisbefäl anser ofta att nationaldemokraterna är ett vanligt parti med demokratiska rättigheter. Säpo har ingen speciell kontroll över nationaldemokraterna, så som man gör med nazistiska grupper.

Media vågar inte granska nationaldemokraterna med hänvisning till att det skulle ge partiet reklam. Kulturpersonligheter anser att nationaldemokraterna är ett parti som skall har rätt till yttrandefrihet, annars blir de martyrer och farliga.

De etablerade partierna anser att nationaldemokraterna blir farliga först när de blir invalda i demokratiska församlingar.

Nationaldemokraterna skall granskas utifrån vad de gör och inte vad de säger. Rasism handlar inte om yttrandefrihet utan om angrepp på mänskliga rättigheter. Det är naivt att tro att åsikterna går att ändra med argument i en debatt.

Nationaldemokraterna ställer upp i valet till EU-parlamentet senare i vår. Bland deras kandidater finns flera med nazistisk bakgrund. En av deras kandidater greps av polis sedan hon deltagit i en nazistisk demonstration mot RFSL:s hus i Stockholm.

Nationaldemokraterna är farliga oavsett om de sitter i fullmäktige eller inte. Det farliga är den makt partiet utövar i form av våld.

Katarina Larsson , Peter Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM