ÅSIKT

Fröken Sverige – en hundutställning

Foto: PETER KJELLERÅS
VACKER TASS Före detta Fröken Sverige Annika Duckmark protesterade mot att en herrtidning tog över tävlingen och menade att det nu handlade bara om att bli bedömd för utseendet. Är det inte det alla skönhetstävlingar alltid gått ut på? undrar Jonas Hedenheim Berg.
DEBATT

Det våras för skönhetshetsen. I veckan valdes fotbollsspelaren Josefin Öqvist till Sveriges sexigaste tjej av en så kallad herrtidning.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En annan herrtidning har tagit över Fröken Sverige-tävlingen. Det har gjort några ex-misser upprörda: Nu behöver man inte ha några talanger alls utan bara vara snygg och le sött.

Jonas Hedenheim Berg tycker att de hycklar. Varför kallar vi inte skönhetstävlingar vid dess rätta namn?

– En mänsklig motsvarighet till hundutställningar.

Foto: BO SCHREIBER

Många stolta hundägare anmäler sina husdjur till utställningar, där deras utseende utsätts för granskning och bedömning, och de vackraste och mest välskapta vovvarna belönas av domarna med priser och certifikat.

Men det är inte vilken hund som helst som får tävla, för varje hundras finns en exakt beskrivning på hur de får se ut, vilka pälsfärger som är tillåtna, vilken mankhöjd som är godkänd och så vidare. Den hund som råkar vara vit i stället för svart, eller kanske vara ett par centimeter för högvuxen får inte ens vara med i tävlingen. Man kan dock anta att de är lika glada och nöjda hundar som certifierade champions.

När människor underkastar sig en liknande bedömning kallas det för skönhetstävling i stället för utställning. Det finns ingen nedskriven, officiell definition på vad som kvalificerar en människa att delta i en sådan utställning, men när man ser vilken likhet de framgångsrika skönhetsmisserna uppvisar så inser man att det finns en underförstådd sådan.

Den mänskliga motsvarigheten till hundarnas rasbeskrivningar kan vi kalla för det rådande skönhetsidealet eller rättare sagt det rådande kvinnoidealet, för det är i huvudsak ett kvinnligt fenomen med skönhetstävlingar. Bland oss människor åtminstone.

Skönhetstävlingar som till exempel Fröken Sverige formar vår bild av hur en kvinnokropp ska se ut, vad som är vackert och kvinnligt helt enkelt. De bidrar till att upprätthålla ett orealistiskt och endimensionellt kroppsideal.

Kvinnor bombarderas dagligen av läckert ljussatta bilder på trådsmala skönhetsmisser och modeller, bilderna är dessutom ofta manipulerade för att modellerna ska se ännu smalare och ännu fräschare ut än vad de verkligen är. Det här är orealistiska och snedvridna skönhetsideal som leder till att miljontals kvinnor drabbas av ätstörningar, utseendekomplex och skuldkänslor.

Fröken Sverige är den största skönhetstävlingen i landet. Fram till för några år sedan arrangerades den av tidningen Vecko-Revyn, en tidning som främst läses av flickor från tonåren och uppåt. Därefter adopterade TV 3 tävlingen men hoppade av förra året.

När tävlingen nu tagits över av en herrtidning rasar upprörda, före detta titelinnehavare över detta och menar bland annat att den nya Fröken Sverige, som korades häromdagen, på grund av sin ringa ålder på blott 21 år skulle utgöra en dålig representant för Sverige.

Man uttrycker också farhågor för att tävlingen i den nya regin ska utgöra en dålig förberedelse för Miss Universum-tävlingen. Det som upprör och får en tidigare Fröken Sverige att kalla tävlingen ”en dålig tävling för bimbos” är inte att det i år som vanligt är en tävling där deltagarnas utseende är det enda som är intressant, utan alltså det faktum att den arrangeras av en tidning som inte hymlar med att det handlar om utseendet och inget annat.

En mer välgrundad anledning att protestera mot tävlingen, oavsett vem som står bakom den, skulle kunna vara att man är mot den objektifiering av kvinnor som sådana här arrangemang innebär. Att man vägrar att låta sig bedömas och få sitt utseende betygsatt, som en hund på utställning. Och så länge de fortfarande arrangeras kommer jag att fortsätta att tycka att skönhetstävlingar är väldigt bra tävlingar för bimbor.

Jonas Hedenheim Berg (37 år Vårdare på ett gruppboende)