ÅSIKT

Ska jag gå på kurs till 65?

Foto: roger lundsten
Arbetslösa Jill Wessling, 63, ställde regering och fackförbund mot väggen: Är det meningen att vi skall gå på kurser och meningslösa praktikplatser tills vi blir 65 år? Läs svaren hon fick.
DEBATT

Jill Wessling, 63 år och långtidsarbetslös, är trött på att snurra runt mellan praktikplatser. Hon tycker att folk i hennes situation ska få gå på a-kassa fram till pensionen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

– Jag har skickat brev till fackförbunden och Hans Karlsson. Deras svar är ganska lika: ”Du behövs på arbetsmarknaden”, skriver Jill Wessling.

– Det känns ju hoppingivande, ända tills man hör prognoserna: 2007 ska det vända igen. Då är jag 66 år.

Aftonbladet Debatt publicerar i dag hennes brevväxling med ministern och fackets företrädare.

Hej! Vad gör facken och regeringen för oss äldre arbetslösa? Är det meningen att vi skall gå på kurser och meningslösa praktikplatser tills vi blir 65 år?

Jag är 63 år och lågutbildad, vem anställer mig? Det är väldigt frustrerande att hela tiden få höra att man måste skaffa sig en anställning och att man kan bli utförsäkrad. Varför inte lägga resurserna på ungdomarna i stället, de är ju framtiden och vi är nästan forntiden. Gör ett system för oss äldre så vi kan fortsätta med a-kassa.

Vi kostar ju pengar att ha i gång som det nu är och ger ändå inga jobb. Jag har använt två a-kasseperioder à 300 dagar och går fortfarande arbetslös. Jag har använt alla mina a-kassedagar så för att få en ny period så måste jag få ett heltidsjobb i minst sex månader och oddsen är inte direkt goda, om jag säger så. Just nu har jag ett API som varar i tre månader, sedan skall jag byta praktikplats i tre månader o s v. Denna meningslösa ”arbetsplikt” kan alltså fortgå tills jag fyller 65 år.

Det känns lite löjligt med arbetsplatspraktik när man har jobbat sedan man var 17 år. Sjukskrivningarna kommer att öka i dessa kategorier. Man blir helt enkelt deprimerad för man känner sig jagad av arbetsförmedlingen som inte förstår att det inte finns jobb för lågutbildade äldre.

Jag har aldrig tyckt att åldern har haft någon betydelse men jag har fått tänka om, i Sverige kan man vara för gammal när man är 30 år. Har man gått arbetslös en längre tid är man inte attraktiv på arbetsmarknaden.

Lägg krutet på att hjälpa ungdomarna. De behöver kanske praktikplatserna och kurserna betydligt bättre än oss äldre. Satsa så att ungdomarna får en yrkesutbildning och möjlighet till arbete. Annars har vi snart en förlorad generation.

Med vänlig hälsning

”Det är viktigt att vi får en debatt om ålder”

ministerns svar till Jill

”Jag önskar verkligen att jag kunde ge dig ett mer optimistiskt svar”

LO-chefens svar till Jill

”Vi känner ett kompakt motstånd från politikerna”

fackbasens svar till Jill

”Din åldersgrupp är en viktig arbetskraft”

Ams svar till Jill

Jill Wessling

ARTIKELN HANDLAR OM