ÅSIKT

”You’ll be sorry that you messed with the USA”

Foto: AP
I dag ska Göran Persson träffa president Bush, här med sin fru Laura Bush. Skribenten Aaron Kidd har några goda råd till Persson: Lyssna in dig på countrymusik och låna inte ut några soldater.
DEBATT

I dag ska Göran Persson hälsa på president Bush i Vita huset.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Amerikanen Aaron Kidd vill ge lite råd och tips på vägen.

– Att läsa från en teleprompter är en av de saker vår president är bäst på. Beröm honom för det!

Bäste herr statsminister Persson,

Jag är en amerikansk medborgare som nyligen fick höra talas om ditt förestående besök hos president Bush här i Förenta staterna.

Jag är medveten om att det inte är ofta som en svensk statsminister får besöka Vita huset, och jag tänkte därför att jag skulle ge dig några råd som kan göra besöket lyckat och hjälpa dig att undvika alla fadäser.

Se för det första till att kalla honom ”Dubbel-V” (uttalas ”Dubya” på engelska, med bred amerikansk accent). Det är vad alla kallar honom här, och han verkar trivas med det. Vi har redan haft en president som hette George Bush, och att ha ytterligare en blir helt enkelt alldeles för förvirrande för de flesta av oss.

I själva verket är det många av oss som inte ens vet eller bryr sig om vem presidenten är överhuvudtaget. De flesta av oss röstar inte ens, men det är en helt annan historia.

Min poäng är att det är lätt hänt att man förväxlar de båda George Bush, till och med när de åker bredvid varandra i samma golfbil. De är förbannat lika varandra. Båda förklarade krig mot Irak, och båda har kräkts på en utländsk statschef under sin mandatperiod.

Om du faktiskt blir förvillad kan du dock ha i bakhuvudet att Dubbel-V vanligtvis är den som skelar och läser från en teleprompter.

Att läsa från en teleprompter är en av de saker som Dubbel-V kan bäst.

Han lär till och med ha sagt så här om sin förmåga i det avseendet: ”Oavsett vad någon säger så kan jag läsa från en teleprompter. Jag har följaktligen all den kapacitet som krävs för att vara amerikansk president i informationsåldern.”

Beröm honom för detta. Säg till honom att du beundrar honom för hans läskunnighet.

Fråga honom vilken som är hans favoritbok. Jag har själv hört att det ska vara Bibeln. Han kanske kan tänka sig att läsa lite ur den för dig när du är där. Be honom att läsa det där om att ”Du skall icke dräpa”.

Det vore också bra om du fräschade upp dina kunskaper om country and western-musik. Det är Dubbel-V:s älsklingsmusik, och om han tror att du också gillar den blir chansen att mötet går riktigt bra större än du någonsin kunnat föreställa dig.

Om jag var du skulle jag lära mig texten till Toby Keiths ”Courtesy of the Red, White and Blue” utantill.

Om du inte hinner det så citerar jag för säkerhets skull några rader ur sången:

”Uncle Sam put your name at the top of his list

And the Statue of Liberty started shaking her fist

The eagle will fly and it's going to be hell. When you hear Mother Freedom start ringing her bell

You'll be sorry that you messed with the USA

We'll put a boot in your ass. It's the American way.”

(”Onkel Sam satte ditt namn högst upp på listan

Och Frihetsgudinnan började hytta med näven

Örnen kommer att flyga och hela helvetet bryter lös

När du hör Moder Frihet börja ringa i sin klocka

Kommer du att ångra att du muckade gräl med USA

Vi ska sparka dig i röven. Det är så Amerika gör.”)

Om konversationen börjar bli trist, sätt igång att sjunga detta för full hals. Innan du vet ordet av kommer han att berätta för dig var våra massförstörelsevapen finns. Kom bara ihåg att inte nämna bandet Dixie Chicks. Visst, de är country and western, men de dissade honom rätt rejält på en konsert förra året. Han kommer att skicka sina säkerhetsvakter på dig snabbare än du kan säga ABBA.

Herr statsminister, jag måste nu varna dig för att Dubbel-V kommer att be dig om svenska soldater. Inte sådana plastsoldater som du lekte med när du var liten. Han har redan gott om sådana i Ovala rummet. Han vill ha riktiga soldater.

Kom ihåg vad Dubbel-V sade kort efter attackerna den 11 september:

”Det är viktigt för andra länder att veta att de med tiden kommer att ställas till svars för sin passivitet. Ni är antingen med oss eller emot oss i kampen mot terrorismen.”

Ursäkta mig om jag har fel, men det förefaller mig som om ordet ”Sverige” står skrivet över hela detta uttalande.

Presidentens ord kan tolkas som att varje land som inte hjälper Förenta staterna i kriget mot terrorismen är skyldigt till att ha förvärrat problemet. Jag läste just att några av era soldater deltar i återuppbyggnadsprojekt i Afghanistan, så ni kanske klarar er. Men Dubbel-V kommer ändå att vilja ha er i Irak också. Han har övertalat en massa nationer att skicka soldater dit. Jag är rädd att han kanske kommer att lyckas övertyga dig också.

Snälla statsminister Persson, fall inte för hans charm. Säg till honom exakt vad du tycker om hans blodbad i Irak. Berätta för honom om medlidande och om människolivets helgd. Försök få honom att förstå att denna sak inte är värd att dö för. Fråga honom om han vore beredd att riskera sina egna döttrars liv i denna konflikt. Om inte, hur kan han då begära det av människor han inte känner?

När allt detta misslyckats, och det är jag säker på att det kommer att göra, så ber jag dig att påminna honom om de där berömda orden i hans favoritbok. Du kommer också ihåg dem, eller hur? Och var beredd på att ducka för spyan.

Aaron Kidd (28 år Journalistikstuderande North Carolina)