ÅSIKT

Vi svenskar är de sociala turisterna

DEBATT

På lördag blir våra grannar i öst fullvärdiga EU-medlemmar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu återstår att se om de kommer att välla in över våra gränser.

Men Johannes Jakobsson känner sig inte alls oroad. Han bekymrar sig mer för det faktum att så många svenskar ligger på sofflocket och kallar sig "utbrända".

Foto: JENS MAGNUSSON
Journaliststudenten Johannes Jakobsson menar att det är alldeles för lätt att få bidrag i Sverige. Han tycker att många svenskar är lata och gnäller för mycket.

Den 1 maj är det dags. Inte bara för den traditionsenliga svenska bakfyllan utan även för utvidgningen av EU.

Tio glada länder får ansluta sig till klubben, närmare bestämt Cypern

(i alla fall större delen av ön), Tjeckien, Estland, Ungern, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien och Slovenien.

Medlemsförhandlingarna har skett under visst knorrande från de nuvarande medlemsstaterna.

Partier varnar för social turism, det vill säga att de nya medlemmarna ska resa genom de öppna gränserna för att tillskansa sig pengar på bekostnad av värdlandet.

Genom denna inställning har man inte bara lyckats förolämpa de kommande EU-medlemmarna utan även indirekt antagit att den egna befolkningen aldrig skulle vilja dra nytta av statens bidrag i onödan.

Personligen är jag inte så fruktansvärt orolig för den så kallade sociala turismen.

Problemet ligger inte i att det eventuellt kommer hit fler människor på jakt efter bidragspengar utan i det faktum att det i Sverige är möjligt att få betalt för att inte lyfta ett finger överhuvudtaget.

Folk kan ligga på sofflocket dagarna i ända och samtidigt få betalt för det. Sta- ten subventionerar fullt arbetsdugliga människors tv-tittande samtidigt som det höga skattetrycket som krävs för denna subventionering gör arbete mindre lönsamt för personer som verkligen utför det.

Vi ska inte lura oss själva. Problemet är här i dag och befinner sig inte på andra sidan Östersjön.

Socialdemokraterna har genom sin alltmer söndertrasade välfärd lyckats med att skapa ett land där en mentalitet att det är okej att lata sig på bekostnad av andra råder.

Givetvis finns det människor som av en eller annan anledning inte klarar av att jobba. Pensionärer. Psykiskt sjuka. Människor som skadats på ett eller annat sätt. Listan kan göras lång.

I vilket fall som helst ska personer som verkligen inte klarar av att arbeta tas om hand.

Men alla andra som bara inte orkar jobba, detta eviga tjat om utbrändhet. Människor har klarat av att jobba över 12 timmar om dagen i århundraden utan att bli utbrända. Men sen under 1900-talets slut uppdagas denna tidi- gare nästan helt okända åkomma.

Det uppstår alltså en folksjukdom som sägs vara orsakad av överarbete när västvärldens befolkning är fetare och latare än någonsin.

Konstigt? Ja.

Problemet är inte att människor blir utarbetade. Problemet är att människor tycker att det är tråkigt att jobba och har fått för sig att livet hela tiden ska vara en dans på rosor utan att man någonsin ska behöva bli svettig eller oroa sig för något.

Personligen vet jag inte hur många gånger jag på arbetsplatser hört människor tala om att de ska ta ut sina sjukdagar för att det är så förbannat tråkigt att jobba.

Visst, alla vet att det är trist att vara på jobbet mellan varven, men om vi ska ha det samhälle som vi har i dag så är det trots allt ett krav. Varje människa som kan måste dra sitt strå till stacken.

Snart kommer 40-talisterna att börja gå i pension, förutsatt att de inte redan börjat med det, och då kommer Sverige med sitt fina välfärdssystem att sitta fast i ett hav med skit.

Dags att komma ner på jorden igen gott folk! Det kommer inte att gå att ta hand om både sysslolösa och pensionärer.

När det kommer till kritan så hoppas jag verkligen att det är pensionärerna som drar det längsta strået och får en dräglig tillvaro på sin ålders höst. Det är trots allt dessa människor som byggt det samhälle som vi alla i dag kan dra nytta av.

Svensk välfärd byggdes nämligen inte av tv-tittande och kritik av främmande länder, utan av hårt arbete och en vilja att komma någon vart i världen.

Johannes Jakobsson , 25 år journalistikstuderande , Södertörns Högskola