ÅSIKT

Utviksbrudar är visst bra förebilder för tjejer

Foto: ANDREAS BARDELL
KRITISERADES HÅRT Många menar att fotbollsspelaren Josefine Öqvist gett damfotbollen dålig publicitet sedan hon vikt ut sig.
DEBATT

Det brukar heta att ”utviksbrudar” är dåliga förebilder för unga tjejer. Sist var det fotbollsspelaren Josefine Öqvist som blev hårt kritiserad för just detta när hon vek ut sig.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Men Josefin Abrahamsson, 18, och Josefina

Nordvall, 17, tycker inte alls att Josefine Öqvist ställt till det för dem. Tvärtom.

– Hur kan det vara fel att vara framgångsrik och nöjd med sig själv som kvinna och visa det för andra?

Foto: CONNY SILLÉN
Josefin Abrahamsson och Josefina Nordvall.

Den 21 april 2004 läste vi en artikel där det diskuterades huruvida Josefine Öqvist är en bra förebild för unga tjejer eller ej.

Kritikerna menar att Öqvist ger damfotbollen dålig publicitet. Denna diskussion uppstod efter att en känd manstidning utsett henne till Sveriges sexigaste kvinna i samband med att hon vek ut sig i tidningen. Vi som unga tjejer i dagens samhälle undrar hur Öqvist kan vara en dålig förebild.

Hur kan det vara fel att vara framgångsrik och nöjd med sig själv som ung kvinna och visa det för andra?

Vi menar att Josefine Öqvist skulle ha fått samma negativa respons oavsett om hon visat sig i bikini för ett reportage i en manlig tidning eller om hon valt att göra ett modelljobb för ett klädmärke.

Fredrik Ljungberg, som är underklädesmodell för Calvin Klein och spelar i det svenska herrfotbollslandslaget, fick ingen kritik och ansågs inte heller ge herrfotbollen dålig publicitet när bilderna på honom visades i olika tidningar.

Det kvinnliga idealet skapas av media och framställer kvinnor på ett speciellt sätt. Vi ska vara självständiga, efterleva samhällets skönhetsideal och samtidigt ta hand om hem och familj, utan att överträffa mannen. I detta fall anser vi att Öqvist går emot idealet och visar att det finns framgångsrika kvinnor även i vårt manligt dominerade samhälle.

För oss unga kvinnor som växer upp med samhällets krav och ideal tycker vi verkligen att Öqvist är någon att se upp till.

Hon har ett framtida mål och hon satsar hårt för att nå dit. Hennes motivation i sig är inspirerande och får oss, som unga kvinnor, att vilja satsa.

Vi kan förstå att fotografierna i Slitz skapar rubriker eftersom en landslagsspelare har en viss bild att leva upp till. Dessutom är manliga tidningar kända för att framställa modellerna som sexobjekt. Även om Öqvist tycker att bilderna är smakfulla och visar hennes personlighet, så kan man inte hindra andra från att uppfatta henne på ett annat sätt.

Den dåliga publicitet som påstås ha drabbat damfotbollen har inte nått den stora omfattning som kritikerna först påstod. Vi kan inte se att fotbollsspelarnas roll som elitidrottare har påverkats negativt. Hennes lagkamrater stöder henne fullt ut. Damlandslaget har alltid stått i skuggan av herrlandslaget. Trots höga placeringar det senaste året och trots att de har nått större framgångar än herrlandslaget i VM de senaste tio åren, så uppfattas damlandslaget fortfarande som det sämre laget.

I dagens mediesamhälle visas vuxna människor som är berusade offentligt och uppför sig ovårdat i olika dokusåpor. Unga människor har alltid haft vuxna att se upp till, men vad är det för bild de får av vuxna från tv och tidningar i dag?

Josefine Öqvist är i jämförelse med dem en mycket bättre förebild för unga tjejer, men får ändå mer kritik.

En bra förebild för oss är någon som visar självständighet och går sin egen väg utan att låta sig påverkas av andras åsikter. Kanske är det viktigaste kriteriet för att vara en bra förebild att man tror på sig själv och vågar stå för det man tycker och tänker.

Hur förväntar sig

media att unga ska få en förebild när de som är mest lämpliga utsätts för kritik?

Josefin Abrahamsson (18 år), Josefina Nordvall (17 år)

ARTIKELN HANDLAR OM