ÅSIKT

Välkomna ut till verkligheten

Foto: JERKER IVARSSON
Kajsa Larsson kom ut från Big Brother-huset efter fjolårets final. Nu tipsar hon årets finalister om vad de ska tänka på när de kommer ut i verkligheten.
DEBATT

Före detta Big Brother-deltagaren Kajsa Larsson var en av dem som mötte finalisterna när de lämnade isoleringen hos Storebror i går kväll.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förra året var hon med om samma sak som Carolina, Carro och Stefan. Hennes råd till sina efterföljare:

– Se till att du mår bra och är stabil innan du börjar med några barjobb. Fulla människor som drar och sliter i en kan vara påfrestande.

I går kväll mötte de tre Big Brother-finalisterna verkligheten.

För ett år sedan var jag i samma situation, nervös och exalterad. Det kändes som att mer än ett år hade passerat, nu när jag tänker tillbaka på tiden i huset känns det mer som en dröm, eller något jag sett på tv ?

Första tiden efter att jag gått ut var konstig. Det kändes som om jag hade jet-lag och de har flera andra också sagt. Det mesta av förvirringen gick bort på en vecka, jag åkte till Riksgränsen och Lofoten med familjen vilket jag tror var smart.

Det bästa tipset jag kan ge till de tre som nu kliver ut i vardagen igen är att inte hetsa in i något. Det kommer att vara en hektisk tid framöver med många lockande erbjudanden – men ta det lugnt! Tänk över vad du vill göra innan du svarar ja. Samtidigt är det en tid när du kan tjäna mycket pengar för lite jobb, men se till att du mår bra och är stabil innan du börjar med några barjobb. Fulla människor som drar och sliter i en kan vara påfrestande. Det och kids som skriker efter mig på stan är nog det enda negativa med hela upplevelsen.

Min tid i huset var både rolig och långtråkig. Big Brother visste allt om oss och även på vilket sätt de skulle få oss att reagera. Vi blev alla testade på våra svaga och utmärkande sidor. Jag kände att det var viktigt att inför varje ny uppgift tänka igenom vad jag egentligen tyckte och vad skulle Kajsa utanför huset ha gjort. Det blev svårare och svårare med tiden, det är lätt att glömma bort att hela världen inte finns i huset. Jag tyckte ofta annorlunda än de andra och blev döpt till nej-sägaren. Ibland fick jag bara godta att vi var för olika och hålla inne med en del, jag orkade inte bråka. Jag tror ändå inte att bråk leder någon vart. Andra gånger stod jag på mig och jag tror att jag vann mycket på att inte rucka på mina åsikter, både för min egen del och för tittarna.

För mig var det viktigt att visa att inte alla dokusåpatjejer måste se ut på ett visst sätt. Jag tyckte att tjejerna ofta kom i skymundan, att de mest stod och hejade på killarna. Jag kände att jag hade något annat att visa än det jag sett tidigare i liknande program. Det var nog den största anledningen till att jag ställde upp.

Jag ville vara en förebild för unga tjejer, jag tycker det behövs. Jag tror faktiskt att jag gjort en liten insats. Efter att jag kommit ut har många tjejer kommit fram och sagt att jag betytt mycket, att jag hjälpt dem. Det känns otroligt, men om det är sant har det verkligen varit värt det.

Många frågar mig vad jag tycker om Linda Rosing, det känns som om de förväntar sig att jag ska tycka illa om henne. Våra åsikter går isär på många punkter, men jag tycker fortfarande om människan Linda. Jag tror att anledningen till att hon blivit så stor är att hon har visat allt, både utanpå och framför allt inuti. Människor gillar att veta allt om kändisar och Linda bjuder verkligen på sig själv. Jag förstår inte hur hon orkar, jag var ganska noga med att inte yppa för mycket om mitt privatliv, speciellt inte om mina kompisar som faktiskt inte valt att vara med. Jag antar att det är därför jag lättare glöms bort vilket jag tycker är ganska skönt.

Jag tycker att Big Brother är ett intressant program, men jag blir ibland sur på vad som visas och vad som inte visas. Om jag fick bestämma skulle det vara mindre snaskigheter och mer när vi bara har roligt, för vi hade mycket skoj där inne. Jag skulle även castat annorlunda, jag saknade ofta någon att diskutera med, någon som inte bara snackade schampo och balsam.

Själv har jag tittat mycket lite den här säsongen, jag har helt enkelt inte hunnit. Jag har ett liv numera. När jag tittar är det dock mycket roligt. Jag vet precis hur de känner sig och just nu är de nervösa, det lovar jag. Ja, det enda jag ångrar är nog att jag inte tog hem hela skiten. Men det tänker jag bara på nu när jag är en fattig student utan sommarjobb. Hoppas Carolina, Carro och Stefan hade riktigt kul i natt. 107 dagar är värda att firas. Det är ingen lätt match.

Kajsa Larsson 23 (studerande och före detta Big Brother-deltagare)