ÅSIKT

Öppet brev till Fredrik Reinfeldt

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Du, liksom många andra, har sett bilder från Irak, där amerikanska och brittiska soldater förnedrar fångar, det vill säga förlorarna. När jag såg intervjun med dig, i anslutning till att ni lagt er alternativa budget, fick jag samma känsla som när jag såg bilderna från Irak.

De starka här i Sverige ska nu förnedra våra ”förlorare”, de som råkat ut för sjukdom, eller de som inte platsar på den arbetsmarknad som kräver allt mer av den enskilde.

Sverige har en av de största produktivitetsökningarna inom hela EU, men detta bär med sig förlorare i form av sjukskrivna och en krympande arbetsmarknad. Och dessa som inte platsar förnedrar ni, precis som segrarmakterna i Irak förnedrar de irakiska förlorarna.

Att höra dig uttala dig om våra sjukskrivna och arbetslösa är som att se brittiska soldater urinera på irakiska fångar.

Om vi nu fokuserar på de arbetslösa föreslår du att ersättningsnivån ska sänkas till 75 procent efter de första 100 dagarna, och sedan till 65 procent för de resterande dagarna.

Vad vet du om arbetslöshet? Jag gick drygt fem år som arbetslös, så jag vet vilket helvete det är.

Vet du till exempel att du aldrig kan ta ett lån när du går på A-kassa?

Vet du att du aldrig kan resa bort eller ta ”semester” när du går på A-kassa?

Vet du att du som arbetslös ständigt måste vara redo att rycka in och ta ett jobb, vilket innebär att du aldrig kan planera din tillvaro?

Vet du att bara ca 60 procent kommer upp till 80 procent av lönen i A-kassa på grund av det tak som är satt?

Hemma har vi en son som inte klarat av gymnasiet. Han kommer överhuvudtaget inte in på arbetsmarknaden. Men kom nu inte för den skull och prata om att lägre skatter leder till ökad tillväxt och ger honom en chans på arbetsmarknaden. För detta innebär bara att du sprider mer förakt över de arbetslösa.

Det enda som kan hjälpa honom är den offentliga arbetsmarknaden. De privata arbetsgivarna skiter i honom, om han inte, via praktikplats jobbar för slavlön hos en privat arbetsgivare. Och då är det ändå det offentliga som står för hans lön.

De arbetslösa sliter dag ut och dag in för att försöka komma in på arbetsmarknaden, allt medan du förnedrar dem. I dina ögon är dessa arbetslösa tydligen bara parasiter. Men vad är du?

Lennart Boo (Partille)