ÅSIKT

Sluta skämmas för problem med blåsan

Foto: BJÖRN LINDAHL
VILL HJÄLPA ANDRA Visste ni att massor av unga kvinnor inte vågar gympa, hoppa, dansa och leka med sina barn av rädsla för att läcka? Det skriver skådespelerskan Solveig Ternström och läkaren Aino Fianu-Jonasson som tycker att kvinnor lider i onödan av inkontinens.
DEBATT

Cirka 500 000 svenskar lider av inkontinens, 400 000 av dem är kvinnor. För många kvinnor är det skamfyllt att kissa på sig eller ”läcka”. Man gömmer sig hellre än tar plats.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Men kanske är det ändring på gång:

– Vi ska sluta skämmas! skriver skådespelerskan Solveig Ternström och läkaren Aino Fianu-Jonasson.

– Vi ska sluta nöja oss med blöjor och kräva mer information om hur vi kan bli hjälpta.

Foto: LOTTE FERNVALL
Aino Fianu-Jonasson.

Vi står med benen i kors när vi nyser, vi spanar ständigt efter offentliga toalet- ter, vi uppfinner alla möjliga och omöjliga förklaringar till att vi inte kan göra långa utflykter. Ja, kära nån, så många hemligheter vi har kring att vi kissar på oss!

Ingenting säger vi till varandra, ingenting till våra arbetskamrater, ingenting till våra män. Genant, pinsamt, plågsamt och hemskt känns det att vara inkontinent.

Vi två värmländskor vet, att så snart vi tar upp ämnet inkontinens så flödar andra kvinnors berättelser mot oss. Var och varannan kvinna som vi möter berättar att hon läcker, men inte söker hjälp. Hon vet kanske inte att det finns hjälp, eller hon skäms för mycket för att våga fråga, eller hon tror att det är normalt att läcka när man fött barn eller fyllt 50.

Att kissa på sig känns som att gå i barndom igen. Vuxna kvinnor vill inte det.

Ändå är vi många, många som kissar på oss – mer än 500 000 personer, varav cirka 400 000 är kvinnor.

Vi oroar oss för att lukta illa, för att det ska synas utanpå kläderna, för att det ska rinna nerför benen om vi hostar.

Visste ni att massor av unga kvinnor inte vågar gympa, hoppa, dansa och leka med sina barn av rädsla för att läcka?

Visste ni att många byter jobb för att alltid kunna vara nära toaletten?

Visste ni att många äldre kvinnor tvingas in i äldreboende för att de själva eller deras anhöriga inte klarar av att ta hand om inkontinensproblemen?

Visste ni att en hel del kvinnor drar sig undan samlag för att de läcker när de älskar? Och alltihop alldeles i onödan!

Det finns faktiskt bra hjälp att få för väldigt många. Och då talar vi inte om dyra bindor och blöjor år ut och år in, för det är inte behandling. Nej, vi vill berätta att det finns bra behandlingar att få.

Vi vill att alla ni kvinnor som kissar på er ska gå till distriktssköterskan, uroterapeuten, vanliga doktorn, urologen eller gynekologen och be om hjälp.

Det finns flera olika sorters inkontinens och de ska behandlas olika. När en utredning är gjord ska ni be om behandling. Kanske får ni börja med knipövningar under några månader och det kan hjälpa många en hel del. Men om ni inte blir tillräckligt bra ska ni inte ge upp.

Det finns flera andra verksamma behandlingar att fråga efter, både nya och etablerade, både kirurgiska och icke-kirurgiska. Olika metoder passar olika kvinnor i olika livssituationer.

De behandlingar som finns leder till att många blir mycket bättre eller botade.

Ett tragiskt faktum i dag är att bara 4 000 av de hundratusentals som är inkontinenta blir opererade.

Väntetiderna för operation är på sina håll dessutom väldigt långa: på Visby sjukhus är väntetiden 75 veckor och på Östra Sjukhuset i Göteborg får man vänta i 60 veckor.

Men det finns också enklare behandling som alternativ till operation. Det viktiga budskapet till alla är att det finns hjälp och att det är rätt att fråga efter behandling. I dag går 1, 5 miljarder till gratis blöjor och inkontinensbindor. En stor del av den summan borde gå till behandling i stället.

Tala med varandra väninnor emellan. Bli besvärliga och fråga efter behandling! Det får vara slut med att männen går före och prioriteras i vårdsammanhang, för så är det idag. Det vet Socialstyrelsen och det vet vi. Senast sista mars i år rapporterade Socialstyrelsen om det.

Det är inget att skämmas för att man läcker. Det är dags att öppet säga som det är och kräva den hjälp som finns.

Aino Fianu-Jonasson, docent vid Kvinnokliniken Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge,

Solveig Ternström

,skådespelare och medlem i 1,6-miljonersklubben (en organisation som verkar för upplysning kring kvinnors hälsa)

Aino Fianu-Jonasson , Solveig Ternström