ÅSIKT

Tv-världen förlorar en feministisk ikon

Foto: TV3
BRA FÖREBILDER Tv-serien Sex and the city är en hyllning till den fria kvinnan, skriver Birgitta Ohlsson.
DEBATT

När första avsnittet av Sex and the city sändes gapa- de världen. Fyra kvinnor ja- gade efter den stora kärleken men höll ändå ihop. De var kåta och gjorde det gärna både bakifrån och upp och ner ibland om de kände för det.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Men i kväll är det dags att ta farväl av Carrie och hennes väninnor.

Politikern Birgitta Ohlsson sörjer redan.

– Serien är en feministisk ikon som står över all kritik.

Foto: ULF HÖJER

”Jag är tuff och äregirig och vet precis vad jag vill. Om jag blir en satmara på det viset så gärna för mig.”

Orden är artistikonen Madonnas, men skulle lika väl kunna sammanfatta budskapet i den feministiska kultserien Sex and the city vars sista avsnitt sänds i kväll i TV3. Kort sagt: Ta för dig på dina egna villkor!

Sedan 1998 har tv-serien från New York fängslat kvinnor världen över och påverkat mode, sex, livsstil och politik. Vilken storstadskvinna i dag lever utan bögbästis, massagestaven Mr Rabbit eller färgglada cocktails till fredagsdrinken?

Men framför allt är Sex and the city en hyllning till den fria kvinnan. Kvinnan som inte förvandlas till ett menlöst mähä som svassar efter trista karlar. Kvinnan som aldrig säger nej till makt, framgång eller egen njutning.

Kvinnan som sätter sig själv i centrum och ingen annan. Kvinnan som ofta utmanar manssamhället på dess egen spelhalva med egna spelregler. Kvinnan som inte ber om ursäkt för sin egen existens. Sex, karriär eller pengar ses aldrig som någonting negativt, så länge det är för egen tillfredsställelses skull. Serien har blivit en slags feministisk ikon som liksom står över all kritik.

Avklädd, men aldrig bimbo. Sexuell, men aldrig herrtidningsoffer. Raffinerad, men aldrig fixad för någon annans skull. Oförvitlig på ett streetsmart sätt.

Samantha, Carrie, Miranda och Charlotte. Dessa fyra starka, självständiga och smarta New York-tjejer slog ner som en bomb i västvärldens tv-apparater. Vi kommer att sakna advokaten Miranda Hobbes bitska yrkeskvinna, galleristen Charlotte Yorks idealism, krönikören Carrie Bradshaws underfundiga tankar om relationer och inte minst pr-kvinnan Samantha Jones friska sexliberalism. Med repliker som ”I´m trisexual. I´ll try anything once” eller ”Somebody, give me a napkin to wipe off my chair” vid åsynen av en ny kavaljer kommer Samantha att gå till tv-historien.

På hemsidan www.quizdiva.com/satcquiz.html kan man testa vilken karaktär man liknar, och på den officiella sidan www.hbo.com/city finns all tänkbar info.

Seriens viktigaste signum har dock inte varit vare sig skyhöga klackar, underbara klädkreationer, storstadsliv eller cocktails utan sant liberal livsstilspolitik.

1) Systerskap

När fick kvinnors lojala vänskap i ur och skur stå i centrum senast? Annars speglas kvinnors relationer i populärkulturen mestadels med konkurrens, bråk och avundsjuka.

2) Positiv bild av sex

I resten av samhället matas kvinnor med bilden av att sex är synonymt med problem. Mantrat att säga ”Nej” byttes raskt i serien ut mot: Säg ”Ja” på dina egna villkor!

3) Tolerans

Transor, bögar eller okonventionella livsstilar. Inget har fördömts utan serien har öppet visat på alternativen till den traditionella heterosexuella Volvo, villa och vovve-idyllen.

4) Kapitalism

Pengar, karriär och yrkesframgång har löpt som en röd tråd. Författarinnan till böckerna, Candace Bushnell, som serien bygger på har sammanfattat det hela klockrent med ”Det finns inget härligare än att spendera pengar man själv tjänat ihop”.

Men nu är det slut. I kväll återstår bara att kura ihop i soffan med bögkompisarna och mixa ihop en sista Cosmopolitan och sörja.

Vemod. tv-världen har förlorat en av de största medvetandehöjande serierna på väldigt länge. Vardagsfeminism om att älska sig själv och leva sitt liv för sig själv på egna villkor.

Eller som huvudpersonen Carrie Bradshaw uttrycker sig briljant i slutscenen:

”The most exciting, challenging and

significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.”

Birgitta Ohlsso (Riksdagsledamot fp Grundare av wwwfeliranu)