ÅSIKT

Killar ska inte behöva se ut som gladiatorer

DEBATT

Inte bara kvinnor plågas av ouppnåeliga skönhetsideal, i synnerhet nu när bikinisäsongen närmar sig.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är minst lika synd om männen som ska försöka efterlikna någon slags insmord och renrakad gladiator-man.

Det tycker i alla fall Åsa Welin. Hon vill befria männen från gymmen innan de går ner sig helt.

– Män! Glöm inte att ni duger precis som ni är!

Foto: WARNER BROS
IDEALET? Det är minst lika vanligt med snedvridna mansideal, skriver Åsa Welin. Hennes drömkille behöver inte alls se ut som en gladiator, som Brad Pitt i filmen Troja.

Det slog mig tidigare i dag, när jag låg och svedde mitt skinn i den stekheta solen för att bli brun och fin och för att glädja grannarna lite, det senare är jag dock inte säker på, började tvivla när de började hålla handen för ögonen när de tittade upp mot mig... De kanske var rädda för att bli snöblinda.

Att vara kille i dag kan inte vara lätt. Ni har enorma krav att leva upp till, och de största kraven ställs av oss kvinnor.

Och de kommer minsann inte serverade på silverfat heller utan de kastas direkt i ansiktet på er och helst innan ni ens träffats!

(Jag syftar på internetdejting: ”Du ska vara vältränad och se bra ut.” Vilken klyscha! Men också i ”verkliga livet” tycker jag mig se detta fenomen allt oftare.)

Jag låg i stadsparken i går och det vimlade av män, killar, pojkar ja, kalla er vad ni vill. Ni är vackra!

Men det som jag la märke till var inte ert ansikte eller er rumpa eller nån annan smaskig kroppsdel.

Nej, det var att ni bar omkring på hinkar hela bunten. Gick och spände er i era vältränade upppumpade testosteronstinna kroppar.

Ta nu inte detta negativt. Att hålla kroppen i trim är väldigt viktigt. Absolut. Men jag funderar, varför denna hysteri?

Det viktigaste nuförtiden verkar vara hur många timmar man spenderar i gymmet. Var/vad tränar du? Hur ofta? Det har blivit det nya samtalsämnet och en given raggningsreplik:

Tjena, känner igen dig... Går vi på samma gym?

Det är störst biceps som gäller. Omkretsen på överarmen har plötsligt blivit viktigare än som det var förr i tiden, då vi kvinnor tittade på händer och fötter och sen log belåtet...

Det snackas hela tiden om dagens snedvridna kvinnoideal, men det är minst lika vanligt åt andra hållet. Vi matas (pumpas) dagligen med bilder av gladiatorliknande män överallt. De är insmorda, blänkande, rakade och STORA! Frågan är om det bara är ett resultat av sund och frisk träning och kontentan av ett hälsosamt liv, eller om det hela fyllts av träningsnarkomani, anabola och ett evigt laborerande med diverse preparat och drycker. Livet formas efter träningen.

Visst är det vackert med vältränade kroppar och attraherande med män som tar hand om sig själva. Men det räcker inte i dag, inte för mig i alla fall.

Så ni killar som inte tränar 8 dagar i veckan och inte rakar kroppen varannan dag: All heder åt er! Jag reagerar mer nu om jag möter en man med en ”vanlig kropp” på gatan, en kille som möter min blick och som inte har större bröst än jag och bär omkring på två osynliga emballage.

Mannen med måtta – finns han?

Jag finns i alla fall och för mig kvittar det om du ser ut som en grillad kyckling eller som en senig vitling, huvudsaken är trots allt insidan. Men vi vet också alla hur viktigt det första intrycket är.

Utsidan har kommit att spela en allt större roll, och trenden jag ser är just denna som jag precis tagit upp: ju mer muskler, desto mer åtråvärd. Men faktum är att ”styrkan” inte sitter i musklerna. Bara för att de är stora behöver det nödvändigtvis inte innebära att man är stark. Men det är en annan femma.

För mig sitter styrkan hos en man i huvudet, hjärtat och i själen som tillsammans med det yttre ger ett helhetsintryck som jag faller för.

Så killar:

Var som ni är! Vi älskar er i alla fall!

Låt inte medierna styra er! Lyssna till maggropen och känn efter. Vill du detta? Vad är tanken?

Ska kvinnorna tycka att du är snyggare, vill du se sexigare ut eller vill du må bättre i dig själv?

Den viktigaste personen i ditt liv är faktiskt du själv.

Åsa Welin (33 år Umeå)