ÅSIKT

Många borde aldrig ha hamnat framför oss

Idol-juryn om kritiken

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stefan Sundström råkade zappa in Idol 2004 härom dagen och blev arg på juryn.

Det var ord och inga visor, Stefan. Var det inte just vårt uttryckssätt, det du kallar sårande, som var anledning till ditt koleriskt ilskna debattinlägg?

Mot bakgrund av det väljer du att kalla oss ”mobbande, maktgalna, perversa, känslokalla svin, tillika ruttnande representanter för döende skivbolag som likt diktatoriska snutar fäller orättfärdiga omdömen över barn som bara vill sjunga”.

Vi söker inte dem som ”bara vill sjunga” i det här programmet. Vi söker ett stjärnämne som ska stå pall för en internationell artistkarriär med allt vad det innebär. Det vet alla som tävlar.

Du säger att dina egna döttrar ”ska få sjunga hur dom vill utan att bli osäkra och kritiserade”. Vi hoppas att du, som ansvarsfull förälder, skulle stoppa dem från deltagande i tv-sända auditions vars syfte är att vaska fram en blivande, internationell popstjärna. Många borde aldrig ha hamnat framför oss. Någon borde ha avrått dem, så hade vi sluppit.

I en intervju samma dag sa du:

”Det jag skrev först var så hatiskt att jag inte kunde skicka i väg det.”

Vi är inte ofelbara, men vi saknar varken samvete eller självkritik. Dock har vi inte, som du, kunnat radera och börja om ifall vi spetsat till det i överkant. Våra ord spelas in och redigeras och vi kan bara, som alla andra, se det färdiga programmet med allt vad det innebär av bortklippta sekvenser och lösryckta meningar.

Alla som kommit till Idol 2004 för att få sin talang bedömd har gjort det frivilligt och i full visshet om att allt filmats för tv. Bland många ungdomar står två minuters medverkan i tv högre i kurs än alla yrkeskarriärer i världen. Så är det i dag.

Stefan, din ilska känns en smula missriktad. Över 100 miljoner människor har sett programmet Idol i 34 länder världen över. 700 miljoner har röstat på sina favoriter. Ondgör dig över alla dem. Utan tittare inget program. Du borde vara jättearg även på dem som tilldelat programformatet Europas stora tv-pris, The Rose d'Or, 2002 och British Academy of Film & Television Award för bästa underhållningsprogram.

Utan dem hade du inte kunnat zappa dig till det ursinne du ger uttryck för i din artikel.

Vi som är kunniga i skivbranschen är imponerade av din kommersiella tajmning.

Artikeln kom lägligt just när du i dagarna släpper en platta. Två sidor kvällspress som aktualiserar Ditt namn är värda 400 000 kronor. Minst.

Till sist, till alla som älskar att sjunga: SJUNG PÅ – i rätt forum. Alla kan omöjligt bli popstjärnor, lika lite som att alla som gillar att lira golf kan bli proffs. Många känner sig kallade, få är utvalda. Det väljer vi att framföra, utan omskrivningar.

IDOL-JURYN , Claes af Geijerstam , Daniel Breitholtz , Kishti Tomita , Peter Swartling