ÅSIKT

Svanmärk alla kändisar

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu är det hög tid att göra något åt det kaos som dokusåpor och tv:s ”idolfabriker” orsakat. Kraven på talang har krympt på ett häpnadsväckande sätt. Dags att skilja agnarna från vetet och sortera ut alla ”junk-celebrities” från solida kvalitetskändisar.

Sanningen är ju att om du en gång halkat in i en tv-såpa, då är din lycka gjord för lång tid framåt. Du får dricka och äta gratis på flotta mingelparties och skära guld med täljkniv på barturnéer. Genom att hälla upp öl och skriva din autograf på folks armar, tjänar du mer än en Skandiadirektör och du behöver inte ens skatteplanera eftersom inkomsterna ofta är sotsvarta.

Mot denna bakgrund är det knappast förvånande att kändisbranschen idag suger åt sig allsköns lättingar, tokstollar och lycksökare. Hållningslösa typer smiter från hotellnotor, förlovar sig, separerar och gör nya silikon-implantat i ett rasande tempo. Läsarna och tittarna blir totalförvirrade, kändispressens stressade redaktörer riskerar utbrändhet och tv-producenter bryter ihop.

Annat var det förr, då kändisskapet kom som en medalj efter lång och trogen tjänst. Då fanns det bara en svensk som blivit kändis utan att vara kunglig eller ha stått på scen – tandläkaren Alice Timander. Men hon hade det inte lätt. Man kastade tändsticksaskar på henne vid premiärer och hon tvingades ha värmande tidningspapper under galablåsan, för att hon så ofta fick stå utanför entrén och frysa.

Då var kändisskapet ett slags garanti för prima vara. För att återskapa denna ordning, borde vi börja varudeklarera våra kändisar.

De äkta kändisarna Svan-märks helt enkelt. De andra får ligga kvar i medievärldens fyndkorgar och konsumeras på egen risk.

Till skillnad från handelns miljövänliga Svan-stämpel, ska kändisvärldens Svan-märkning inte ha någon tecknad svan i vinjetten. Bilden ska i stället föreställa Gunde Svan eller kanske rentav Lennart Swahn. Gunde stakade sig fram tusentals mil i frusna spår. Lennart Swahn ledde jättelika underhållningsprogram med samma lön som en undersköterska.

Svan-stämpeln ska garantera ett innehåll av talangfulla och inte alltför omgjorda kändisar. I en Svan-märkt kändistidning ska du slippa klonade såpablondiner och i stället möta folk som gjort rätt för sin plats i rampljuset. Nog lär det bli stor efterfrågan på denna vara.

Frank Bergå