ÅSIKT

Kostråden passar bara Gunde Svan

1 av 2 | Foto: sjöberg bildbyrå/ulf palm
kraftig ökning Antalet personer med kraftig övervikt har fördubblats på 20 år. Nutritionisten Britt-Marie Andersson ger näringsrådgivarna en del av skulden. (Personen på bilden har inget samband med artikeln.) Britt-Marie Andersson menar att kostråden är anpassade för Gunde Svan och andra personer med stort energibehov.(lilla bilden)
DEBATT

Det är inte konstigt att svenskarna blir fetare och fetare. Kostråden är gjorda för Gunde Svan, skriver nutritionisten Britt-Marie ­Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

– Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet presenterade nyligen lösningen på ett smalare och friskare liv. Men de kom med samma urvattnade råd! De kostråd vi hittills fått har bara gjort oss fetare.

Nästan 2,8 miljoner människor beräknas vara överviktiga i Sverige. Allt fler barn har också problem med fetma. Därför var förväntningarna stora när Livsmedelsverket tillsammans med Folk-

hälsoinstitutet på en presskonferens i tisdags presenterade lösningen till ett smalare och friskare liv. Vad blev det?

Samma urvattnade råd! Vi ska äta mer frukt och grönt och nyckelhålsmärkta produkter och minska på livsmedel som söta drycker, godis, glass, snacks, bakverk och alkoholhaltiga drycker. Bra råd – men det är inget nytt! Vi fick mer konkreta råd om vår vardagsnära motion än om vår vardagsnära mat.

De kostråd vi har fått hitintills av myndigheternas näringsrådgivare har bara gjort oss fetare. Antal personer med kraftig övervikt och fetma har fördubblats på 20 år. Näringsrådgivarna har lyckats pränta i oss att vi ska äta mer fibrer och mindre fett. I stället borde de tala om för oss att vi ska äta mer protein och mycket mindre av snabba kolhydrater, det vill säga mer av mat som mättar länge och mindre av mat som gör oss snabbt hungriga så vi vill äta mer.

Ni rekommenderar fortfarande att dubbla vår brödkonsumtion, som mest ger snabba kolhydrater.

Därmed har ni sagt att vi ska äta lite av mat som mättar så vi snart får hungerskänslor igen och vill småäta. Ni vet ju sedan många år att proteinrik mat (kött, kyckling, fisk, ägg) ger den längsta mättnadskänslan. (De köttportioner ni rekommenderar till en vuxen svensk kvinna är vad man i Frankrike rekommenderar till 7–9 åringar. Där är övervikten mindre utbredd än här.)

Jag dristar mig till att komma med pekpinnar, för Mattallriken är min idé från början. Redan 1993 presenterade jag (Vår Näring nr 2:1993) hur bra mat kan se ut på en tallrik: 1) kött eller fisk 2) grönsaker och 3) potatis, pasta eller ris.

I min tallriksmodell åt man lika mycket av alla tre delarna.

Det myndigheterna gör nu är att man rekommenderar en förvanskad Mattallrik som är anpassad till Gunde Svan och hans kompisar som har högt energibehov:

Fyll en stor del av tallriken med potatis, pasta eller ris. Fyll en lika stor del med grönsaker eller rotfrukter och en mindre del med kött, fisk eller vegetariska alternativ. Komplettera med bröd och frukt.

Resultat – för mycket snabba kalorier för lågenergiförbrukare som de flesta av oss är.

Det är kanske inte att undra på att hälften av alla 60-åringar i Stockholm är överviktiga. Jag skulle definitivt öka i vikt! Ändå motionerar jag mycket.

Tänk om näringsrådgivarna för 20 år sedan gått ut lika starkt med varning för sött som de gjort för fett. Gå ut och varna för sockerrika livsmedel som godis, läsk, kakor, glass etc som efter ett tag ger sug efter mer?

Ett sockerrikt mellanmål höjer snabbt blodsockerhalten som i sin tur ökar insulinproduktionen.

Blodsockerhalten sänks då snabbt igen och ger sug att äta mer sött och så vidare. Det blir en ond cirkel som definitivt resulterar i övervikt. Varför inte tala om för folk vad de inte ska äta – rakt upp och ner? Säg åt livsmedeltillverkarna att dra ner på den billiga råvaran socker! Det kan inte hjälpas att de som tillverkar läsk, godis, kakor, söta fruktyoghurtar och dito frukostflingor blir arga på er om ni talar klarspråk! Det får ni ta!

Det är väl folkets bästa ni ska ha för ögonen. Annars gör ni inte ert jobb. De flesta klarar säkert av att bli av med sitt sockersug bara de vet hur de ska göra.

Till sist, skyll inte på snabbmaten som många av oss måste äta när vi arbetar, roar oss och motionerar. Enligt vad som framfördes på pressmötet ska myndigheterna ta på sig den pedagogiska uppgiften att få folk att efterfråga bra mat som ska finnas tillgänglig. Lycka till!

Inom snabbmatssortimentet finns mycket bra mat som kebab, grytor, matiga sallader, men en kund måste ju klara av att välja rätt. Snabbmat är ju mat som serveras snabbt, men som kan ha lång tillagningstid. Långkok kan vara snabbmat! Ni kan vara säkra på att de som tillverkar och säljer är på hugget. En av de större hamburgertillverkarna (Max) har ersatt det blodsockerhöjande brödet med sallad runt hamburgaren. Det är en idé som får mig att tänka på Atkinsdieten som får allt fler anhängare. Den ger snabbt resultat i viktminskning och det är vad man vill. Men det fordras initiativ och kraft att ta itu med sin övervikt.

Stenåldersmaten, som har tagit fasta på mat som vi åt i tidernas begynnelse, är ett annat alternativ för att motverka övervikten. Det är mat som vi fick av fiske, jakt, samlande av frukt, bär, rötter, nötter och blad - mat som vi är skapta för och som det nu är lätt att få tag på. Men det är en annan historia som svenska myndigheter har valt att förbigå med tystnad.

Britt-Marie Andersson (Nutritionist Freelance)

ARTIKELN HANDLAR OM