ÅSIKT

Hörru Anders!

Löpsedlarna mer skrämmande

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag undrar hur det kommer sig att löpsedlarna blir mer och mer uppseendeväckande obehagliga? Det senaste året har jag vid många tillfällen bedrövats av att ni framställer världen som hemsk och skrämmande. Värst var det nog när dubbelmordet i Linköping skedde och lille Mohammed, 8 år, hängdes ut med bild under rubrik ”Mördad på vägen till skolan”. Förstår ni inte att alla läskunniga små barn som kunde identifiera sig med Mohammed därmed fick veta att de kunde bli mördade på vägen till skolan?

Malin, Bagarmossen

Svar: Hej Malin. De senaste åren har världen drabbats av många hemska saker. Jag tänker bland annat på tsunamin, mordet på Anna Lindh och barnmordet i Arvika. Men hemska händelser har också ett stort nyhetsvärde. Läsarna vill bli informerade om vad som hänt. Sen gäller det att göra det på ett balanserat och korrekt sätt. Men att undvika att berätta den hemska sanningen är fel väg att gå. Säkert väcker det vi skriver många frågor hos barn. Och där har ju du och andra föräldrar en viktig roll att lyssna på barnen och svara på deras frågor.

Lite väsen trots VM-guld

Hej! Varför skriver ni så lite om damcurling i tidningen? Om det hade varit herrcurling skulle det nog var mer. Jag tycker det är skandal. Det blev VM-guld.

Enar

Svar: Jag ska ta upp det här med sportchefen Ronny Olovsson. Men generellt har vi blivit mycket bättre på damidrott. Mycket tack vare alla våra duktiga idrottstjejer.

Sluta vädja till läsarnas lägsta

Såg artikeln om att Lasermannen snart kan vara ute – en genomtänkt och läsvärd artikel, men varför denna rubrik? ”Lasermannen kan snart vara fri” – vad är det för reaktioner ni vill frammana med den rubriken? Sluta att i era rubriker vädja till det lägsta hos era läsare!

Båke

Svar: Våra rubriker ska alltid vara sanna. Att lura läsarna är ingen bra affärside och förödande för trovärdigheten på lång sikt. Den rubrik du syftar på har god täckning i texten.

Har Paris Hilton smittsamt virus?

Hej. Läste följande rubrik på aftonbladet.se för någon dag sen: ”Paris Hiltons virus kan smitta din mobil”. Frågan är hur fan har ni tänkt då? Är det herpes vi pratar om?

Andreas

Svar: Jag tycker det var en hyfsad rubrik som gjorde att man snabbt fattade vad artikeln handlade om. Rubriksättning handlar om att med några korta ord sammanfatta innehållet och locka till läsning.

För inte hade du väl föredragit en rubrik som den här: ”Samma virus som drabbade hotellarvtagerskan Paris Hilton för en tid sedan kan också drabba dig och andra människor som äger en mobiltelefon.”

Gerdin, du borde vara förklädd

Hur kan man sitta på sin stol och kalla sej för chefredaktör för en tidning som Aftonbladet utan att vara förklädd? Om jag hade gjort en så usel produkt hade lösskägg och clownkläder varit min outfit! Det är endast den obefintliga närvaron på marknaden av en riktig tidning som den en gång var som gör att resten av skiten överlever. Hade det inte varit för tv-bilagan hade skräpet aldrig blivit hem-

buret.

Inge

Svar: Hej Inge. Kul att du tycker så bra om vår tv-tidning. Jag ska fixa en tårta till tv-redaktionen. Och det där med förklädnad är ingen dum ide. Flera av världens stora hjältar kör ju den stilen. Jag tänker på Fantomen och Stålmannen. Båda hade ju ett stort samhällsengagemang, och stod alltid på de svagas

sida.