ÅSIKT

"Jämför med något mindre"

Debattskolan 4 – om storleken

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Incrementum” kallades i antiken en av de effektivaste formerna för jämförelser i debatten. Det är än iÌ´1;dag en specialitet för George W Bushs talskrivare. Men också ett bra motmedel mot dem som tycker att ditt problem är litet.

”Bris slår larm om mobbning på nätet” läser jag i en morgontidning. Men den riktiga fasan vill inte infinna sig.

Vad göra? Kanske något i stil med: ”Redan glåpord och hot på skolgården förgiftar tillvaron för många ungdomar, leder till självmord och social tragedi. Vad ska man då säga om en personförföljelse som tar den moderna tekniken till hjälp och plågar offret ända in i hemmet?”

Man jämför alltså det man vill angripa med något mindre i samma genre. Då blir problemet större. Helst bör jämförelsen ha tre led: ”Det är illa med A, det är värre med B, vad ska man då säga om C!” Skattetrycket i Sverige blir fullkomligt olidligt om vi först berättar hur folk lider redan av de lägre procentsatserna i Frankrike och Tyskland. Irak blev i ett av Bushs bästa tal värre och viktigare att invadera när man först fick höra om Iran och Nordkorea.

Svårast men bäst är det dock då ämnet annars verkar futtigt. Träna gärna på folkölsmissbruk, monarkin och Bosse Ringholm.

Göran Hägg