ÅSIKT

"Vi fokuserar på nyheter som folk pratar om"

DEBATT

Läs Aftonbladets nyhetschef Jan Helins chatt med Aftonbladet.se:s läsare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Aftonbladets nyhetschef Jan Helin.

Jan Helin säger: Hej, nu är jag här. Välkomna med era frågor!

säger: Skäms ni inte över er sensationsjournalistik? Är det kul att bara rapportera negativa skandalösa nyheter som sedan motbevisas men det berättar ni ju aldrig... Rapporteringen om Michael Jackson är under all kritik!

Jan Helin säger: Nej, vi skäms inte för sensationsjournalistik. Sensationer är det bästa som finns. Michael Jackson är en sensation. Jag vet inte vad i vår rapportering du funnit under all kritik, vi har rapporterat både det som talar för och emot honom.

Erika säger: varför är det så mycketskvaller om dokusåpor och liknande? Har ni inte riktiga nyheter att komma med? Jag vet att det är såpor som säljer, men i slutänden är det trots allt nyheter man vill läsa om, vad som hänt i världen, INTE vad som händer i ett instänkt samhälle.

   Jan Helin säger: Vi har ofta dokusåpor på löpsedeln av den enkla anledning att det säljer tidningar. Det är fascinerande, jag har aldrig träffat en enda människa som säger att de gillar att vi har dokusåpor på löpen, ändå säljer det. Vi har andra nyheter i tidningen som jag tror du skulle hålla med om är viktigare.

Salk säger: Hur ser kvällstidningarna ut om 10 år? Ännu mer fokusering på nöje och sport, eller en återgång till mer seriös journalistik?

   Jan Helin säger: Intressant fråga. Vi har en jätteutmaning framför oss. Sverige faller isär som land, geografiskt och socialt. Kvällstidningar är de enda tidningar som på riktigt är riksspridda. VI försöker varje dag nå läsare i hela landet på samma sätt. Jag tror det kommer att bli allt svårare och du kommer få se Aftonbladet i olika medier tilltala olika publiker.

Sarah säger: Hej! Vad har du att säga om Monika Agorelius kritik angående kändisnyheter? Tex just nu har ni en artikel om att Brad Pitt och Angelina Jolie har varit på hotell ihop under falska namn. Med en enkel google-sökning fick jag se att detta skrivits av brittiska The Sunb, en tabloid som vi vet har väldigt opålitliga källor. Är det inte pinsamt för er som inte anser er vara en tabloid att skriva detta som en verklighet? Vill ni sjunka till The Suns nivå istället för att lyssna på vad kändisar själv eller deras representanter säger? Det ser mycket illa ut...

Jan Helin säger: Brad Pitt och Angelina Jolie fascinerar världen. Nyheter om superkändisar är högintressant, jag fattar ibland varför och ibland inte. Men huruvuda de verkligen bodde på det där hotellet... Jag utgår från det eftersom vi publicerade uppgiften. Men den svåra frågan är kanske - varför bryr du dig?

säger: Hej Jan! Har kvällspressen lltmer anammat samma modus som elektronikbranschen- dvs släppa en ofärdig produkt? Är ni mindre benägna att göra ordentlig research för att hinna med deadline?

Jan Helin säger: Nej, det håller jag inte med om. Men nöjesjournalistik är svårt. DEt innehåller moment av traditionell journalistisk som kritiskt ska granska och stora moment av underhållning i sig självt. Det senare får inte göra att vi gör avkall på sanningskravet.

Johan säger: Anser du att kvällstidningar skapar behov eller tillgodoser dem?

Jan Helin säger: Både och.

Salk säger: Varför är kvällstidningarna så fixerade vid löp med nyheter kring dokusåpa-personer?

Jan Helin säger: För att det säljer tidningar. Så här är det - en stor del av våra läsare köper tidningen oavsett vad vi har på löpen, de har upptäckt att Aftonbladet innehåller en bredd de gillar. Här finns både seriösa nyheter, kommentarer och nonsens, sida vid sida. De som köper tidningen för att vi skriver om dokusåpor är mer otrogna köpare. Därför fungerar försäljningen när vi har dokusåpor på löp.

Simpa säger: Vad är viktigast? Att Yttrandefriheten är total eller att folk ska kunna försvara sig från falska anklagelser? Borde medier kunna bli åtalade för att skrivit falskheter?

Jan Helin säger: Jag förstår inte motsättningen. Yttrandefrihet är extremt viktigt - inte minst för att folk ska kunan försvara sig mot falska anklagelser. Medier kan i dag åtalas. Det är bra.

Chockattack säger: Varför måste alla kvällstidningar använda orden "chock", "attack", "kupp" och "skräck"? Det var bara ett par exempel. Det är så att alla jag känner vill bojkotta tidningarna helt för att det är så hemskt att se alla töntiga rubriker.

Jan Helin säger: Det är vår osvikliga känsla för oavsiktlig komik som skapar chocker, attacker och kupper. Jag håller med om att det känns töntigt ibland - men försök se det från den komiska sidan. Hur skulle världen se ut om alla skulle prata och bete sig som Dagens Nyheter? The horror... the horror...

PEPPE säger: Vilken utbildning har du?

Jan Helin säger: Journalisthögskolan och lite annat. Jag har läst litteraturvetenskap och pluggat journalistik i USA ett år.

kulo säger: Hur många av varandra oberoende källor krävs för att Aftonbladet ska publicera? Räcker det med en artikel i News of the World? Räcker det med ett fyllesnack på krogen?

Jan Helin säger: Det beror på allvaret i uppgiften. Det kan inte ha undgått någon att vi är stolta vidareförmedlare om skvaller angående världsstjärnor. Men ibland är skvaller sant, om än gement.

toan säger: Klart det är okej att skriva om det som säljer, men lite fantasi gällande rubrikskapande skulle ju inte vara alldeles fel. "SPRITFEST och CHOCKERANDE SEXSKANDAL" - är väl mer regel än undantag på löpsedlarna?

Jan Helin säger: Du har rätt. Vi efterlyser mer glimt i ögat och nya ord på löpsedlarna. Men lova köpa tidningen då? Eller är du bara god-smak polis?

Daniel säger: Du vet inte ens själv vad som är sant eller ej. "Men hurvida de verkligen bodde på det där hotellet... Jag utgår från det eftersom vi publicerade uppgiften." Ni har ju ingen insikt själva utan tar bara alla rykten för sanningar även fast de är från tidningar som The Sun. Skärp er.

Jan Helin säger: Daniel... jag hoppas också att Brad och Jen får ihop det igen. Men det är något med den där Angelina. Vi vet det. Världen vet det. Du vet det - innerst inne.

Robert säger: Hej

Har en fråga. För någon vecka sedan var det en bild i "ER" tidning på första sidan med en bild på en kvinna som enligt er hade blivit våldtagen och slagen i Göteborg. Bilden var alltså ett blodigt ansikte! Med tanke på var tidningarna finns i affärerna, tycker ni att detta är en lämplig bild att ha på första sidan? Min son 4år tog väldigt illa vid sig.

Jan Helin säger: Hej Robert. Förstasidan du refererar till tillhör en konkurrent till oss.

Ullan säger: Jag anser att de sensationsnyheter du anser bör få utrymme i tidningen finns där på bekostnad av andra nyheter som är RELEVANTA för människors liv, t ex så skrivs det förvånansvärt lite om miljöproblemen, vad som händer i asien, nya vetenskapliga och tekonologiska framsteg och dess betydelse för människa, djur och natur.

Jan Helin säger: Ullan, så här är det: Vi fokuserar mest på nyheter som folk pratar om. Som provocerar, stör, eller på annat sätt inte kan referas till som ett förslag från en utredare om en förändring i ett socialförsäkringssystem som kanske blir verklighet om tre år. Sådana nyheter är också viktiga. Men Dagens Eko gör ett kanonjobb med dem.

frida säger: Vad händer om ni tryckt felaktiga uppgifter i tidningen?

Jan Helin säger: Då rättar vi oss. Ovillkorligen.

krister westerlund säger: Varför är Aftonbladet överlägset bäst på att skriva om demenssjukdomar?

Jan Helin säger: En bra kvällstidning är trots sitt kalkylerat skamfilade rykte en tidning med hjärta. Vi har engagemang i frågor vi anser viktiga. Vi ser ingen annan som skriver ordentligt om demenssjukdomar. Det är en svag grupp, vi bryr oss. Därför skriver vi.

MARK S säger: Tror du fortfarande att journalistik kan förändra världen?

Jan Helin säger: Ja, det tror jag. Därför jobbar jag på en kvällstidning. Det är så här m,enar jag - när vi är bra är vi bäst mediaklassen, när vi är dåliga är vi sämst i samma klass. Det skapar en dynamisk tidning som lever och bråkar. Kvällstidningar utan hjärta bakom bullret förtjänar inte att leva. Vi är rädda om hjärtat och vågar påstå storlslagna saker som att det går att föränmdra världen. Trots att det är en komplett ocool sak att säga. Vi påminner lite om Bono där...

Konrad säger: Vad tycker du om svt:s mediemagasinet?

Jan Helin säger: Skit. Titta på Tyler Brûlees The Desk istället. De sänds mitt i natten på statstelevisionen på söndagar. Där har du ett irktigt mediamagasin. Kunnigt, blixtsnabbt och begåvat.

Läsare säger: Tycker ni inte det är skandalöst att använda ett så starkt medium för att ge smygpropaganda åt högerpolitiken? Man hör alltid när ni gräver djupt om skandaler på den röda sidan, men ni gräver inte särkilt djupt på den andra sidan...

Jan Helin säger: Vi gräver på båda sidor. Hittar vi skit publicerar vi. Den senaste tiden har mest skit dykt upp på vänstra sidan, det har du rätt i. Låt oss lämna till Lena Mellin att förklara varför.

Chockad säger: Vad skiljer er och de engelska tidningarna etiskt?

Jan Helin säger: Främst namn- och bildpubliceringar. De är extremt mycket mer offensiva där. Sedan har brittiska morgontidningar en fantastisk berättartradition som våra svenska anemiska morgontidningar saknar. Det lämnar utrymme för svenska kvällstidningar att gå på djupet parallellt med vår mer... eh, ekivoka sida. Det är en tradition vi ska vara rädda om.

Moderator säger: Hej. Nu har vi bara tid för en fråga till.

Daniel säger: Kommer ni att vidta åtgärder nu efter att så många visat sitt missnöje?

Jan Helin säger: Ja, massor med åtgärder. Hela tiden, tills ni kära läsare är nöjda. Tack, det var kul att prata med er. Sköt om er och fortsätt banka på oss när vi förtjänar det.