ÅSIKT

Lycka till och glöm inte...

Christian Gergils bästa råd till det nya feministpartiet

Foto: Mats Strand
Feministiskt initiativ – från gårdagens presskonferens.
DEBATT

Lycka till FI! Ett nytt politiskt parti. Härligt! Nya röster får höras, nya tankar och infallsvinklar får kanske äntligen bidra till debatten om hur vi ska kunna göra Sverige till ett bättre land att leva i.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Andreas Bardell
Christian Gergils är idépolitiker, hästpsykolog och "Farmen"- vinnare 2004.

Själv var jag med och startade Fria Listan i förra riksdagsvalet. Det blev ingen succé, framför allt kanske för att ingen visste att vi fanns. Och för att vi underskattade svårigheterna med att bilda ett nytt politiskt parti.

Men vi lärde oss mycket och jag vill passa på att ge några goda råd, både om viktiga sakfrågor som ni bör ta upp och fallgropar som ni nogsamt bör undvika:

1. Ta vara på kärleksbudet

Som parti inspirerat av det kvinnliga synsättet har ni en jättechans att lyfta fram och tala om den viktigaste urkraften av dem alla: Kärleken! Idag är det inga politiker som vågar tala om kärlek, men just detta tror jag är vad många väljare saknar. Ett kärleksfullt alternativ som vill att alla människor respekteras och får en chans.

Lyssna på Robert Brobergs underbara visa ”Kärleken som statsminister” och låt er inspireras: ”Kandidat hat ska helt enkelt inte ha några fler mandat.”

2. Stoppa politiska galningar

Rasisterna letar alltid efter partier att infiltrera. Det gäller förstås även könsrasister. Om FI skulle tas över av personer som anser att människor ska dömas efter deras hudfärg eller könstillhörighet, blir det positiva i er feministiska kamp snabbt förstört.

En falang som vänsterorganisationer har problem med är kommunisterna. Om Feministiskt Initiativ skulle bli en plattform för kommunister blir det svårt att ta partiet på allvar.

Ett skräckscenario vore att ni blir infiltrerades av personer som i ert namn ställer sig på torgmöten eller pressträffar och kräver kapitalismens avskaffande. Se i vart fall till att inga sådana personer ges ledande positioner – och inför genast möjlighet att utesluta rasister, fascister och kommunister av alla färger ur partiet

3. Bejaka vinsten i vården

För att ni ska lyckas måste ni bryta med den förlegade höger-vänster-skalan. Det som nu växer fram som den kanske viktigaste kvinnofrågan är vinst och privata alternativ i sjukvården. Att man ska kunna tjäna pengar på att tillverka de bästa bilarna är självklart.

Men lika självklart borde det vara att de som producerar den bästa och mest mänskliga vården och omsorgen ska kunna tjäna pengar på det.

Min egen mamma är sjuk och det är sådant som alltid medför oro och ängslan för anhöriga.

Men mamma har haft turen att bo i Nacka där både Nacka Närsjukhus och hemtjänstföretaget Fixelina drivs privat.

Våra tidigare dåliga erfarenheter av den svenska vården och våra farhågor om bristerna i åldringsvård och hemstänst har kommit på skam.

Som alltid är det naturligtvis de enskilda läkarna och sköterskorna som är viktigast, oavsett hur vården eller omsorgen drivs. Men Nacka Närsjukhus och Fixelina lyckas får personalen att trivas och känna stolthet.

Och min mamma har fått en fantastisk vård under sin svåra tid. Där finns en positiv erfarenhet inom svensk sjukvård, som ni som nytt politiskt parti kan ta vara på och göra till er politik!

4. Respektera de gamla!

Det finns en obehaglig tendens i dagens samhälle att håna erfarenhet och kunskap. I den unga generationen har jag mött personer som visat förakt för dem som är äldre och mer kunniga. På samma sätt kan det vara med politiken, att nya politiska rörelser tror sig vara förmer och ensamma om att ha sett ljuset.

Demokratin, marknadsekonomin och de liberala mänskliga rättigheterna har vuxit fram genom århundraden och har stått emot varje angreppsförsök. Det är vårt samhälles fundament! En ny politisk rörelse som i ungdomligt oförstånd vill införa något annat, kommer falla platt till marken och vederbörligen hånas. Låt er inte gå i den fällan!

Om ni kan följa dessa fyra råd har ni i Feministiskt Initiativ en stor roll att fylla.

Och jag önskar er all lycka och välgång i kampen mot det patriarkala, såsom jantelagen, översitteriet, kollektivistmen, moralismen och kontrollmentaliteten, i det svenska samhället.

Christian Gergils

ARTIKELN HANDLAR OM