ÅSIKT

REPLIK: Det är inte arbetarna som tjänar på moderaterna

Socialminister Berit Andnor svarar på Fredrik Reinfeldts debattartikel

DEBATT

Vem vinner på moderaterna? Det är bra att frågan ställs här i Aftonbladet, eftersom moderaterna står för ett av två huvudalternativ i svensk politik, och Fredrik Reinfeldt aspirerar på statsministerposten.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Men inte är det arbetarna som vinner, som den moderate partiordföranden påstår.

Foto: Veronica Karlsson
Berit Andnor (s) är socialminister.

Med sirap drypande ur mungipan sprider Reinfeldt dimridåer och anstränger sig så att han nästan spricker för att framställa moderaternas politik som hygglig och ofarlig. Det är fel. I grund och botten står moderaterna fortfarande för samma gamla högerpolitik. Men eftersom man vet att denna politik är djupt impopulär, vill moderaterna mörka.

I Storbritannien har vice ordföranden i moderaternas systerparti Tories just fått avgå sedan han offentligt sagt att partiets retorik är en sak, och vad man vill genomföra i praktiskt politik är en helt annan. Också i Sverige har moderaternas vice ordförande, Kristina Axén Ohlin i media erkänt att moderaterna fortfarande står för samma högerpolitik som tidigare, och att det bara är retoriken som ändrats.

Vad står moderaterna då egentligen för, och vilka drabbas respektive gynnas av den högerpolitiken?

1. Alla som kan bli sjuka förlorar på moderaternas kraftiga försämringar av den ekonomiska tryggheten i sjukförsäkringen, på de högre egenavgifterna i sjukvården, och på de sämre förutsättningarna att förbättra kvaliteten i vården som lägre skatter och mer av privata vinstintressen innebär.

2. Alla som kan förlora jobbet förlorar på moderaternas förslag om a-kassa på 60 istället för 80 procent av lönen, på de sämre möjligheterna till omskolning för att kunna få ett nytt jobb, och på att istället tvingas ta sämre betalda arbeten.

3. Alla som har fått eller kan få barn förlorar på att Reinfeldt vill sänka och förkorta föräldraförsäkringen, på mindre resurser till förskolan och på lägre barnbidrag och annat stöd till barnfamiljerna.

De som tjänar på moderaternas politik är de välbeställda, högavlönade, som har råd med dyra privata försäkringar och som får de största skattesänkningarna.

Vad vill då socialdemokraterna istället? Jo, mot moderaternas försämringar av den generella välfärden ställer vi en stark politik för fler inte bara ska ha jobb, utan också trygga, utvecklande och välavlönade jobb. Vi gör det genom att anställa fler i kommuner och landsting. Genom att förenkla för små och medelstora företag så att de kan anställa fler. Genom att omvandla ledande forskning till nya uppfinningar som kan produceras. Och genom att ge ytterligare 20 000 arbetslösa möjligheter att rustas bättre för att få ett nytt jobb.

Mot Reinfeldts förskönande tal om ”stramare bidragssystem” ställer vi satsningar på att stärka den ekonomiska tryggheten för alla som får barn, förlorar jobbet eller blir sjuka. Och mot moderaternas stora skattesänkningar på 55 miljarder kronor ställer vi mer resurser till att höja kvaliteten inom skolan, sjukvården och omsorgen.

Reinfeldt vill ställa grupper mot varandra. Hos oss finns det inget ”vi-och-dem”. Vi har en stark trygghet genom arbete och välfärd för alla. Här har vi huvudalternativen i svensk politik. Vi förlorar inte på en jämförelse.

Tidigare artiklar

Berit Andnor

ARTIKELN HANDLAR OM