ÅSIKT

"Gör något bättre än att bilda parti"

Läs chattet med Christian Gergils om att starta eget parti

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Andreas Bardell
Christian Gergils är idépolitiker, hästpsykolog och "Farmen"- vinnare 2004.

Christian Gergils säger: Hej, vänner (och ovänner också;-)! Nu är jag här och beredd att ta emot era frågor.

jennie säger: Vad står Fria Listan för?

Christian Gergils säger: Fria Listan finns inte längre, men vi försökte göra en slags blandning av höger och vänster. Ett parti som starkt försvarade marknadsekonomi och låga skatter, men samtidigt omsorg om människor som har det svårt. Öppna gränser och fri invandring. Respekt, kärlek och frihet var viktiga ledord.

Gustav säger: Vad är det första man ska tänka på när man startar ett eget parti??

Christian Gergils säger: Jag är nog inne på att det första man ska göra är att avskriva planerna och göra något bättre. Det är nog enklare och mer effektfullt att påverka på annat sätt, genom en bredare politisk förening eller intressegrupp kanske.

jennie säger: Vad tycker du om FI som lanserats nu, och vad tycker du om feminister i allmänhet?

Christian Gergils säger: Jag är lite tveksam, vilket min artikel på Debatt idag kanske antyder. Det finns massor av positivt i delar av feminismen och i kvinnokampen. Men om man släpper in politiska tokstollar (som det väl finns en del av inom feminismen), så tror jag man missgynnar de goda och viktiga idéerna om respekt och alla människors lika rätt och värde.

beastieboy säger: Drömmer du om att med Fria Listan bilda regering?

Christian Gergils säger: Nej verkligen inte. Fria Listan finns alltså inte mer. Och jag har egentligen alltid kallat mig för antipolitiker. Det var ett försök att få vara med och delta i den offentliga debatten som misslyckades. Att vara med i Farmen Skärgården visade sig vara en bättre väg...;-). Och nu funderar jag på andra saker att göra. För visst behövs det nya tankar och idéer inom politiken och den svenska debatten.

Kirderf säger: Vad gjorde ni för misstag i starten?

Christian Gergils säger: Vi skulle ha tagit mycket längre tid på oss, varit mer skeptiska till möjligheten att få genomslag i media. Men politiken tycker jag fortfarande i stort var bra.

nisse säger: Tror du att bildandet av ett feministparti stärker kvinnors ställning i samhället så att dom slipper utsättas för misshandel och våldtäkt?

; Christian Gergils säger: Nja, inte själva bildandet av ett parti. Men att frågan uppmärksammas och är på agendan är viktigt. Att tjejer och kvinnor utsatts för oförrätter och haft sämre förutsättningar är uppenbart. Därför är kvinnokampen och de här frågorna jätteviktiga. Och jag gillar egentligen att det blir fler partier även om jag är rädd att det blir mycket jobb för ingenting för de allra flesta.

Kirderf säger: Hur mycket kostar det (minst) att starta ett parti som siktar på riksdagsplats?

Christian Gergils säger: Ja, du. Och hur långt är ett snöre? Inga pengar i världen kan köpa dig in i riksdagen. Du måste ha idéeer och tänkande som människor förstår och uppskattar och tycker saknas. Då kan man nog ta sig dit nästan utan pengar för då tror jag folk är beredda att stötta och jobba ideellt.

Allan Johansson säger: Är det inte rätt meningslöst att starta en massa nya partier som bara lever en kort stund p.g.a missnöje. Är det inte bättre att försöka förändra inom de redan befintliga partierna istället?

Christian Gergils säger: De befintliga partierna är ju ganska revirpinkande. Och de som har positioner där är inte alltid så positiva till nya personer. Man måste gå genom alla åren av möten och engagemang i lokalföreningar. Men allt som leder till mer och bättre och friare politisk debatt tyckere jag är bra. Och jag önskar att media var mer generös mot alla initiativ, inte bara de som startas av etablerade och kända personer.

Spectru säger: Men om man nu verkligen ska starta ett parti, är det något ssom är extra viktigt för verksamheten? Behövs det några speciella tillstånd?

Christian Gergils säger: Du behöver egentligen inget tillstånd utan det är fritt för alla att ställa upp. Men om du blir registrerad och godkänd av valmyndigheten så är det en fördel. Då krävs det några tusen namnunderskrifter. Det allra viktigaste är alltid idéerna. Och att man har personer som är bra på att beskriva och förklara och debattera så att folk fattar och kan hålla med och tycka att detta är viktigt.

Viktor säger: Hur kan du, som ändå haft en relativit liberal syn, gå ut och lyckönska ett parti med personer som vill avskaffa kapitalismen?

Christian Gergils säger: Nja, du ska nog läsa min artikel. Det fanns en liten underfundig sak om just det där: Att OM man får in politiska galningar (rasister, kommunister) och det plötsligt blir så att någon stolle kräver kapitalismens avskaffande i partiets namn. Då är det nog kört för partiet. Och om det redan skulle ha hänt är det ju tråkigt...;-)

adhesive säger: Tror du att många kommer att rösta på feministpartiet?

Christian Gergils säger: Det är nog helt beroende på utvecklingen. Om de lyckas välja en liberal och tolerant och frihetlig modell kan det bli succé. Men om kommunister, antikapitalister, manshatare osv kommer att förknippas med partiet så är min gissning att de får det svårt.

filippa säger: får ett parti heta vad som helst?

Christian Gergils säger: Ja det hoppas jag. Men om man inte är registrerad och inte har förtryckta valsedlar så brukar rösträknarna strunta i att notera de valsedlar som inte har ordet "parti" eller "partiet" skrivet på valsedeln. Fria Listan hade ett helsike och det tog flera veckor och flera överklaganden innan vi fick våra röster räknade.

Moderator säger: Tyvärr börjar tiden ta slut. Dags för sista frågan.

El Diablo säger: Vad tror du om utsikterna för ett startande av ett parti som har som sin främsta målsättning att ta till vara på minoriteternas och invandrares åsikter?

Christian Gergils säger: En av de bättre partiidéerna tycker jag. Särskilt om man betänker att varje individ är sin egen minoritet. Att slåss för varje människas, invandrares såväl som svenskars, rättigheter tycker jag är utmärkt. Kör på det!!! Och lycka till du också!

Christian Gergils säger: Nu var det slut. Hej då och tack till er alla.

Det viktigaste är att det blir mer debatt och mer diskussion, att fler börjar tänka på det här med politik och idéer, rätt och fel.

Kram till er allihop!

/Christian