ÅSIKT

REPLIK: Utan kvinno- kamp hade du inte varit student, Ida

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att många medelålders män som jag själv känner sig hotade av feministerna kan man ju förstå. Att unga kvinnliga studenter som Ida Thulin också blir så provocerade av feminismen är mer märkligt. Men hon tror säkert innerst inne att kvinnans situation i dag bara är resultatet av att mannen, i sin oändliga godhet och vishet, frivilligt delat med sig av sina hävdvunna privilegier.

Om Ida Thulin levt för hundra år sedan hade hon säkert ironiserat lika friskt över suffragetternas kamp för kvinnlig rösträtt som hon i dag ironiserar över förslaget till 50/50-delning av barnledigheten.

Fast, det är klart, om det varit för hundra år sedan så hade Ida Thulin förmodligen inte varit kvinnlig student, eftersom sådana praktiskt taget inte fanns. Det var, om jag nu minns rätt, ett gäng "moraliserande" feminister på 30- och 40-talen som beredde vägen för dagens kvinnliga studenter.

Det finns i grund och botten bara två sätt att se på jämställdhetsfrågan: antingen tycker man det är okej att kvinnor har sämre villkor än män - eller så tycker man det inte. Och tycker man det inte, så leder det till vissa slutsatser.

Ibland till och med till att man måste "moralisera", "kontrollera" och "reglera". Det kommer nog även Ida Thulin att inse en dag, om inte annat så om tio år, när hon plötsligt upptäcker att hennes manliga kollegor tjänar 5000 kronor mer i månaden än hon själv, bara därför att de råkar vara män.

Eller också kommer de inte att göra det - och i så fall bör hon nog sända en tacksamhetens tanke till bland annat Feministiskt initiativ.

Anders Lundqvist Jönköping

ARTIKELN HANDLAR OM