ÅSIKT

REPLIK: Sluta gnäll på skatteväxlingen

Peter Eriksson (mp): Vi måste avskaffa oljeberoendet

DEBATT

Hur kul är det på en skala att vara utlämnad till oljeshejker, nya krig i mellanöstern och Kinas rättmätiga krav på att få sin del av naturresurserna? Fler och fler fattar att olja inte växer på träd.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Sven-Olof Englund
Peter Eriksson, språkrör för miljöpartiet.

Det handlar om tillgång och efterfrågan. Efterfrågan blir bara större medan tillgången minskar. I framtiden får vi räkna med att det blir ännu mycket dyrare med bensin och diesel.

Finns det då ingen väg ut ur detta elände? Jo det gör det. Svaret finns i massaindustrin. Det avfall som kallas svartlutar kan användas för att ersätta diesel. En försöksanläggning finns redan i Piteå. I Sverige finns det många massafabriker, från Småland i söder till Kalix i norr. Svaret finns också i stålindustrin. Det går att använda den energi som idag går rakt ut i luften. Det finns fler exempel. Vi gör redan nu etanol och biogas i Sverige.

Sluta gnäll på grön skatteväxling. Den har bidragit till att det idag är fler som eldar med pellets än med olja. Alla de som har bytt kan tacka oss för det. De har tjänat stora pengar på förändringen. Också de som tidigare har värmt huset med direktel och förstått signalen har vunnit stort sedan Vattenfall och andra chockhöjt sina elpriser. Skatteväxlingen fungerar. Den har gett och ger dagligen massor av jobb i Sverige. Dessutom har den gett alla skattesänkningar. Sänkningar som särskilt har riktats till låginkomsttagare som pensionärer och kvinnor.

Det finns de som tror att vi kan sticka huvudet i sanden och köra på som tidigare. Om bara politikerna sänkte skatten. Men det finns inga enkla lösningar. Europa har höga skatter på bensin. USA har låga. Problemet är inte Europa. Problemet är att de låga skatterna i USA har lett till ännu törstigare bilar och ännu större efterfrågan. Om vi i Europa sänker skatten så leder också det till ökad efterfrågan och ännu högre världsmarknadspriser. Det är bara oljeshejkerna som tjänar på det. Vägen ut ur oljeberoendet handlar om effektivare motorer, inhemska och förnybara bränslen. Det ger både lägre och stabilare priser. Tekniken finns och nu borde väl äntligen även viljan finnas.

Bengt Kriström har rätt i att vi behöver trängselavgifter i storstäderna. Jag kan lägga till att vi behöver ännu bättre kollektivtrafik och att just trängselavgifterna kan hjälpa till så att vi får mer pengar till fler bussar och tåg. Det om något gynnar kvinnor och ungdomar. Men det är meningslöst att krampa kring oljan som ändå bara blir dyrare, oavsett vad som händer med skatten i framtiden. Vi som bor i glesbygden eller av andra skäl är beroende av bil måste istället driva på för att få en förändring. Vi har allt att vinna på det. Det är redan idag betydligt billigare med etanol än med bensin. Du kan göra nytta både för miljön och din egen plånbok genom att välja bort oljan. Vi politiker har just sett till att en mack i din närhet kommer att ha bra alternativ från och med nästa år.

Tidigare artiklar

Peter Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM